A körte termésmennyiségével még nem lenne nagy gond Olaszországban, sokkal aggasztóbb viszont, hogy az aszály miatt kisebbek a gyümölcsök.

Az olasz körtetermesztők szakmaközi szervezete, az OI Pera szeptember közepén tartott koordinációs bizottsági ülésén elemezte a hazai piaci helyzetet. A júliusi ülésen prognosztizált termésadatok nem változtak, idén 474 ezer tonnás termét várnak, ami jóval több, mint a kétszerese a katasztrofálisan alacsony tavalyi szintnek (202 ezer tonna), de jelentősen elmarad az ágazat korábbi években szokásos 700 ezer tonna körüli termésétől. Azt is el kell ismerni, hogy ez a termés a 2013-2019 közötti 31-32 ezer hektáros terület helyett már csak 27 ezer hektárról érkezik, de a sokéves átlaghoz képest így is alacsonynak mondható.

Gyümölcsméret-problémák

Bár a termés mennyiségének becslésén a bizottság nem változtatott, az újabb adatok megerősítették, hogy a nyári fajtáknál az első osztályú áru a teljes mennyiségnek 40%-át teszi ki – a „normál” években ez az arány 50% körüli. (Hasonló jelenség a prognózisok szerint az olasz almánál is várható az idén.) Az I. osztályú árunál a 60-65 mm-es gyümölcs aránya 45%, ami nagyon jó években csak 20% környékén szokott lenni. Gianni Amidei, az OI Pera elnöke „nagyon aggasztónak” nevezte a helyzetet.

A Bolognai Egyetem számításai szerint jelenleg Olaszországban (Modena és Ferrara környékén, Abate Fétel fajta) egy hektár körte termelési költsége meghaladja a 20 ezer eurót (8 millió Ft-ot), ez pedig 3000 euróval több, mint amennyit az előző előrejelzésben valószínűsítettek. A költségnövekedés szinte kizárólag az inputárak emelkedésének tulajdonítható (energia +80%, növényvédő szerek és műtrágyák +35% átlagosan). Amidei szerint ez azt jelenti, hogy akármilyen körtét veszünk is (első- vagy másodosztályú, selejt) a fajlagos termelési költség egy átlagos hozam esetén 0,90 euró/kg (366 Ft/kg) körül alakul. És itt lép be a minőségi probléma, mert ha tömegre hozza is az ültetvény a tőle elvárt hozamot, az alacsonyabb osztályú termékért nem fizet annyit a piac, vagyis megint aggályos, hogy a termelők képesek lesznek-e jövedelmezően működni.

Szerencsére a kisebb méret nem jelenti azt, hogy az ízzel problémák lennének, sőt, az idei olasz körtére általában a magas Brix-fok lesz jellemző. Amidei szerint elsősorban ezt kell hangsúlyozni mind a nagykereskedők, de még inkább a fogyasztók számára.

A cikkhez szemlézett írások:

Italienische Birnen: Guter Geschmack ist keine Frage der Größe

Kapcsolódó cikkek:

Németország: a tavalyinál 5,6%-kal kisebb körtetermés várható

Hollandia: betakarítás közben pusztított jégeső az alma- és körteültetvényekben

Franciaország: megduplázódik az idei körtetermés

Belgium: hektikus szezonkezdetre számít a körteágazat

Prognosfruit: 20%-kal megugró uniós körtetermés várható

Olaszország: ismét átlag alatti körtetermés várható

Franciaország: rekord közeli körtetermés várható az idén