A termelés visszaesése elsősorban az energiárak miatt későn indított szezonnak köszönhető, a termőterület alig csökkent. 

Az Agreste június 1-jével záródó adatokra épülő gyorsjelentése szerint a friss piacra szánt francia paradicsomtermés idén 459 000 tonna lesz, ami 12%-kal alacsonyabb a tavalyinál és 15%-kal az előző öt év átlagánál.

A paradicsom fogyasztói ára idén tavasszal mintegy 25%-kal volt magasabb, mint 2022 azonos időszakában. Az Agreste szerint a kisebb termés elsősorban annak köszönhető, hogy a termelők az energiaköltségek robbanásszerű emelkedése miatt későbbre halasztották a szezon kezdetét, valamint a tavaszi napsütés hiánya is fontos szerepet játszott. Az Agreste felmérése szerint a paradicsom termőterülete mindössze 0,5%-kal zsugorodott az előző évhez képest (2641 hektár, amelyből 2026 hektár fedett kultúra).

Franciaország a teljes európai paradicsomtermelés mindössze 4%-át adja, így az idei év első négy hónapjában 245 ezer tonna paradicsomot kellett külföldről importálnia. Ebből 196 ezer tonna nem uniós országokból, főleg Marokkóból származott. Az EU-n belül a legnagyobb beszállítójuk Spanyolország volt, 44,3 ezer tonnával. A franciák 156 ezer tonna paradicsomot exportáltak, ebből 34,6 ezer tonna Hollandiába, 52,2 ezer tonna pedig a német piacra került.

A cikkhez szemlézett írások:

Franse tomatenoogst komt 12% lager uit

Fermeté des prix de la tomate, sous l’effet d’une offre réduite au printemps

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: példátlan mélységben a hajtatott paradicsom ára

Letölthetők a „Magyar Paradicsom Napja 2023” előadásai

Beszámoló: Magyar Paradicsom Napja 2023

Lengyelország: tovább csökkent az üvegházi paradicsom ára