Az Agreste legfrissebb prognózisa szerint az idei francia körtetermés volumene 150 ezer tonna körül várható, ami jóval több, mint a kétszerese a tavaly betakarított mennyiségnek.

Az Agreste szeptember 1-jén kiadott előrejelzése szerint az idei évben 150 ezer tonna körüli francia körtetermés várható, ami jóval több, mint a duplája, csaknem háromszorosa a tavalyi súlyosan fagykáros termésnek.

PACA: a legnagyobb, 2300 hektár ültetvényterületű termesztő régióban, (Provence-Alpes-Cote d’Azur) az idén várható volumen megközelíti a potenciális termőképességet – tavaly itt volt a legsúlyosabb fagykár.

Rhone-völgye: a nyári hőhullám és az aszály miatti kalibercsökkenés ellenére is jelentős termésnövekedés várható. A nagy meleg miatt a körtét a szokásosnál 15 nappal korábban kezdték el szedni ebben a régióban.

Languedoc-Roussillon: A Rhone-völgyéhez hasonlóan a növények fenofázisa a szokásosnál jóval előrébb jár, és bár méretcsökkenés itt is tapasztalható, összességében itt is nő a termésmennyiség a tavalyi évhez képest.

Centre – Val de Loire: A Vilmos betakarítása 10 nappal korábban kezdődött, de ez volt az egyetlen olyan körzet, amelyet az idén is károsítottak a tavaszi fagyok. Ezért a tavalyinál jobb termés várható ugyan, de a régió az idei évben sem tudja hozni teljes termőpotenciálját.

Pays de la Loire: a tavaszi bőséges virágzást követően eleve jó kilátásokkal indult a szezon, ehhez jött még, hogy az utóbbi 5 évben a régióban csaknem 20%-kal bővült a termőterület is. A Vilmos betakarításával megkezdődött a szüret, amely a szokásoshoz közeli hozamokkal folytatódik.

A körte árára egyelőre nincs jó hatással a szokásosnál korábbi szezonkezdet, mivel pont akkor került a piacokra, amikor azok még javában más nyári gyümölcsökkel voltak telítettek, így a tavalyinál lényegesen alacsonyabb áron lehetett értékesíteni – Franciaországban a gyümölcsfogyasztás jelenlegi trendje egyébként is az őszibarackot és a kajszibarackot favorizálja. A körte kiváló beltartalmi értékei (elsősorban a magas cukortartalom) ellenére is nehezen értékesíthető, egyelőre lanyha a kereslet.

A cikkhez szemlézett írások:

Doublement de la production de poires en 2022

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: rekord közeli körtetermés várható az idén

Prognosfruit: 20%-kal megugró uniós körtetermés várható

Olaszország: ismét átlag alatti körtetermés várható

Belgium: hektikus szezonkezdetre számít a körteágazat

Hollandia: valamivel átlag feletti körtetermés várható az idén