A jelenlegi 6%-ról 0%-ra csökkentené a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-terhét a belga kormány.

Frank Vandenbroucke belga miniszterelnök-helyettes javaslata szerint a kormánynak minden évben egy élelmezési tervet kellene készítenie, ami a lakosság egészséges táplálkozási szokásainak megerősítését szolgálná. Ennek a tervnek pedig része kellene, hogy legyen a zöldségek és gyümölcsök jelenlegi 6%-os forgalmi adójának eltörlése, azaz a belga kormány is követné a holland példát, legalábbis szándéknyilatkozat szintjén. A kormány megbízásából készült számítások szerint a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA bevezetése évi 54 eurót (kb. 21500 Ft-ot) spórolna meg az egyes háztartások szintjén. Ezt a javaslatot egyébként Vincent Van Peteghem pénzügyminiszter már korábban felvetette a belga adórendszer reformjával kapcsolatos elképzelések egyik lehetséges elemeként.

Barbara Creemers zöldpárti képviselő szerint a belgák háztartások évente nagyságrendileg 1000 eurót (400 ezer Ft-ot, azaz havi 33 ezer Ft-ot) költenek zöldségek és gyümölcsök vásárlására. A mostani helyzetben, amikor az előző évhez képest ezek a termékek átlagosan 5,8%-kal drágultak az inflációs nyomás miatt, a képviselő szerint egyes háztartások számára egyszerűen túl drágák lettek ahhoz, hogy naponta vásárolhassanak friss árut. A zöldség-gyümölcs ÁFA eltörlése a javaslat szerint hozzájárulna ahhoz, hogy az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára is hozzáférhetőbb legyen a változatos, egészséges étrend.

Megjegyzendő, hogy a belgák körülbelül fele túlsúlyos, ami a szakértők gyakran a szegénységgel és az egészségtelen táplálkozással hoznak összefüggésbe.

A cikkhez szemlézett írások:

Straks geen btw meer op groenten en fruit?

Kapcsolódó cikkek:

Olaszország: ÁFA-csökkentést tervez a leköszönő kormány

Hollandia: látótávban a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA bevezetése

Németország: ÁFA-mentesek lesznek a friss zöldségek és gyümölcsök?

A Rabobank számításai szerint ilyen hatása lenne a zöldség-gyümölcs ÁFA hollandiai eltörlésének

Európai ÁFA-körkép, különös tekintettel a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-kulcsaira

Gazdaságvédelmi „pajzs” Lengyelországban: februártól már ÁFA-mentesek lehetnek az alapvető élelmiszerek