A Tesco igazgatótanácsának elnöke szerint olyan mértékben emelkedhet a zöldségek ára, hogy lopásgátló eszközöket kell telepíteni az üzletekben.

John Allan, a Tesco igazgatótanácsának elnöke szerint az Egyesült Királyságban a megélhetési válság elmélyülését tovább fokozhatják az energiaárak emelkedése miatt dráguló zöldségek és egyéb élelmiszerek. A jelenleg 60 pennybe (280 Ft) kerülő uborka ára például hamarosan 1 font (467 Ft) környékére emelkedhet. Allan szerint ez már az a szint, amit az emberek nagy része képtelen lesz megfizetni, ez pedig biztonsági aggályokat vet fel. A Times Radio-nak adott interjújában kifejtette:

„A bolt lopások jelenleg is gondot okoznak a teljes kiskereskedelemben. Nem igazán szimpatizálok a bolt szarkákkal, de tudomásul kell venni, hogy kétségbeesett emberek kétségbeesett lépésekre kényszerülhetnek, főleg akkor, ha szó szerint elfogyott minden pénzük. A lopások visszaszorításának érdekében szelektíven, a leginkább érintett üzleteinkben fokozzuk a biztonsági őrök és eszközök jelenlétét. …Aggódom a kisebb méretű kiskereskedelmi egységek miatt, akik a következő egy-két évben nagy eséllyel arra kényszerülhetnek, hogy lehúzzák a rolót.”

Angliában 45 uborkatermesztő vállalkozás működik, zömük Londontól északra, a Lea Valley környékén. Elképesztő drágulásról számoltak be: míg öt éve 0,5 fontért jutottak hozzá egy hőegységnyi gázhoz, ugyanez most 7,3 fontba kerül.

A cikkhez szemlézett írások:

Dawn of the £1 CUCUMBER: Price of vegetable is latest to soar driven by skyrocketing energy prices

Kapcsolódó cikkek:

Energiaárak: 2023 lesz a vízválasztó a hazai kertészetek számára

Hollandia: 23%-kal kevesebb gázt használtak az üvegházak az első félévben

Németország: az olcsóbb termékek felé fordultak a fogyasztók

Olaszország: szabadesésben a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Hollandia: a járvány után csak most tér vissza a vendéglői fogyasztás

Európai energia körkép: milyen intézkedéseket hoztak az uniós tagállamok?

Európai energia körkép: Közép- és Kelet-Európa országai

Európai energia körkép: Nyugat-Európa országai

Európai energia körkép: Dél-Európa országai

Európai energia körkép: Skandinávia és a Baltikum országa