A Spanyol Nemzeti Fokhagyma Terméktanács legfrissebb adatai szerint egy év alatt 20%-kal zsugorodott a belföldi termőterület.

Március közepén Las Pedroñerasban (Kasztília-La Mancha tartomány) rendezték meg a Spanyol Nemzeti Fokhagyma Terméktanács (Mesa Nacional del Ajo) közgyűlését. Az új fokhagymaszezont beharangozó tájékoztatón a Terméktanács közölte, hogy az országos termőterület várhatóan 20%-kal kisebb lesz, mint az előző idényben, elsősorban az andalúziai aszály és a Castilla-La Mancha vízellátottsági problémáinak következményeként. A fokhagyma termőterülete Spanyolországban több mint 29 ezer hektár, a 2022. évi termés 286,7 ezer tonna volt, melynek nagy része exportra került. A fő termőterület Kasztília-La Mancha, 20860 hektárral (2021), ezt követi Andalúzia 5120 hektárral, Kasztília és León 1820 hektárral, Madrid 890 hektárral és Extremadura mintegy 530 hektárral.

„Ez a probléma nagyon aggaszt minket, mivel a fokhagyma sok vidéki régió gazdaságának a motorja” – jelentette ki Julio Bacete, a Mesa Nacional del Ajo elnöke, hozzátéve, hogy ezt a helyzetet súlyosbítják a tavalyi szezon kifejezetten gyenge eredményei, amikor a termés 30%-kal maradt el a 2021-ben betakarított mennyiségtől. Ehhez jön még nehezítő körülményként a termelési költségek növekedése, amelynek mértékét Bacete körülbelül 30%-ra becsülte. „Mindezt úgy, hogy nem tudjuk emelni az árakat, mivel a fokhagymát a világ számos részéről importálják, és nyomott áron értékesítik”.

A megbeszélés másik lényeges témája a kínai fagyasztott fokhagyma uniós, nyilvánvalóan csalárd importja volt. Ez egy régi, tartósan fennálló probléma, amellyel kapcsolatban a tagok ismertették a szervezet által készített jelentés megállapításait. Julio Bacete közölte: „A csalás lényege, hogy ez az állítólagos fagyasztott áru valójában -4°C-on szállított hűtött fokhagyma, miközben a fagyasztott fokhagymát -20°C-on kellene szállítani, és magasabb vámot kellene fizetni érte. Ez a helyzet azt eredményezi, hogy a kínai fokhagyma tartósan nyomott áron érkezik az EU-ba, ami korlátozza a spanyol fokhagymatermelők értékesítési lehetőségeit.”

A cikkhez szemlézett írások:

La Mesa Nacional del Ajo denuncia la supuesta entrada fraudulenta de ajo congelado en la Unión Europea

La Mesa Nacional del Ajo analiza la campaña, marcada por la sequía y producto importado de China

Spanien: Anbaufläche für Knoblauch wird erneut reduziert

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: nehéz idényt zár a fokhagymaágazat

A lezárások miatt továbbra is akadozik a kínai fokhagymaexport

Egyiptom: jó lila- és fokhagymatermés várható az idei szezonban

Csalárd kínai fokhagymaimportot vizsgál a DG Agri

Spanyolország: a fokhagymaterület csökkenése várható

Világpiaci kitekintés: a fokhagyma piaca

Spanyolország: nehéz idény elé néznek a fokhagymatermesztők