Körülbelül 20%-kal csökkent az európai forgalom jelentős részét kitevő spanyol fokhagymatermés.

Az előttük álló nehéz szezonról számolt be a Las Pedroñeras International Garlic Fair nemzetközi rendezvényen a legnagyobb európai fokhagymatermesztő szervezet, a spanyol ANPCA. Az 1800 termelőt és 67 vállalatot tömörítő ANPCA az idei évben a tavalyival megegyező területen, 15397 hektáron gazdálkodott, termelése meghaladta a 256 ezer tonnát, ami a spanyol piaci mennyiség 80%-a, a teljes európai forgalomnak pedig 65%-át teszi ki.

Kedvezőtlen időjárás

A szervezet tájékoztatása szerint márciusban és áprilisban a szokatlan hidegbetörések korlátozták a növények fejlődését, különösen úgy, hogy áprilisban még hótakaró fedte a földeket Spanyolország két legnagyobb termesztőkörzetében, Castilla-La Mancha és Andalúzia tartományokban. Aztán májusban és júniusban a hőmérséklet hirtelen növekedése gyorsított érést és a betakarítás szokásosnál korábbi végét jelentette, így a növények nem tudták elérni maximális méretüket, és a termés volumene 20%-kal csökkent a tavalyihoz képest, ráadásul minőségi problémákkal is számolni kellett.

Megugró termelési költségek

A termelési költségek a nemzetközi helyzet miatt amúgy is átlagosan 21%-kal emelkedtek (energia, inputananyagok, munkabérek stb.), ám a kisebb termés még tovább növelte a fajlagos költségeket. Az ANPCA számításai szerint 1 kg fokhagyma előállítási költsége így 37%-kal emelkedett az egy évvel korábbi viszonyokhoz képest. A következő aggályos pont a tárolás lesz, mivel a fokhagymát akár 11 hónapig is tárolni kell(ene), csakhogy a hűtőtárolók energiaköltségeit még megbecsülni sem lehet a jelenlegi áralakulások közepette.

Tovább rontja a kilátásokat a logisztikai költségek emelkedése. Ennek következményeként a spanyol fokhagymaexport volumene az elmúlt hónapokban máris csökkenni kezdett, különösen az unión kívüli harmadik országok felé.

Fentiek figyelembe vételével az ANPCA nehéz fokhagymaszezonra számít, melynek alakulását a nemzetközi és a spanyol piacon uralkodó nagy fokú bizonytalanság is nehezíteni fogja.

A cikkhez szemlézett írások:

Spanien: ANPCA erwartet schwierige Knoblauch-Saison