Spanyol bejelentésre vizsgálja az Európai Bizottság Főigazgatósága a feltételezhetően csalárd módon érkező kínai fokhagymaszállítmányokat.

A spanyol termelőket tömörítő Asaja szövetség fokhagyma tagozatának elnöke, Miguel del Pino vezetésével alakult delegáció közbenjárására a DG Agri vizsgálatot indít azon kínai fokhagymatételek ellenőrzésére, amelyek feltételezhetően a hatályos vámszabályok kijátszásával érkeztek az Unió területére. A problémát az jelenti, hogy a Kínából származó friss fokhagymát fagyasztott árunak címkézve szállítják az importőrök, miközben a friss árura uniós kvóta van érvényben, amit túllépve 1,2 euró/kg vámot kellene fizetni. Ezzel szemben a fagyasztott fokhagymára nem vonatkozik sem kvóta, sem importvám. (A friss fokhagyma -2 és -4°C közötti hőmérsékletre hűtve érkezik, miközben a hűtőkonténerekben a fagyasztott árut -20°C-on kellene szállítani.)

A spanyol delegáció egy másik kérést is beterjesztett a DG Agri részére francia, olasz és portugál kollégáik támogatásával. Ez pedig arra vonatkozik, hogy a közelmúltban betiltott, korábban sokáig használt növényvédő szerekre moratóriumot vezessenek be egészen addig, amíg helyettesítő alternatíva elérhetővé nem válik a piacokon. Tolmácsolták továbbá kérésüket, miszerint a nagy szupermarketláncoknak magasabb árakat kellene fizetniük az európai termelők számára – ezzel kapcsolatban már vannak jó tapasztalatok Spanyolországban, ahol az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc máris árat emelt.

Del Pino szerint a közeljövőben Egyiptom lesz az európai fokhagyma legfélelmetesebb versenytársa, mivel pillanatnyilag importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba. Az alacsonyabb termelési költségek miatt még szállítással együtt is lényegesen olcsóbb az egyiptomi fokhagyma az uniós árunál, másrészt termelési volumenben Egyiptom már megelőzte Spanyolországot.

A cikkhez szemlézett írások:

Investigation into „fraudulent” export of Chinese garlic to EU

Bruselas se abre a investigar el posible fraude en la llegada del ajo chino a la UE

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: a fokhagymaterület csökkenése várható

Spanyolország: nehéz idény elé néznek a fokhagymatermesztők

Világpiaci kitekintés: a fokhagyma piaca

Nemathorin 10 G: szükséghelyzeti engedély sárgarépa, gyökérpetrezselyem és fokhagyma kultúrákban

Hollandia: magas árak, erős kereslet a hagymapiacon

Németország: már 35 mm-től átvehető lesz az étkezési hagyma?

Hollandia: gyomos hagymaföldek a kevés engedélyezett szer miatt

Alig van megfelelő átmérőjű vöröshagyma az európai piacokon