A HDE barométere szerint tovább romlottak a német fogyasztók gazdasági várakozásai.

A jelenlegi energiaválság, a tartósan magas infláció és a világjárvánnyal kapcsolatos bizonytalanságok miatt szeptemberben ismét romlott a fogyasztói hangulat. Erről a Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE, ) számolt be saját aktuális fogyasztási barométerére hivatkozva. Az augusztusi mélypont után az index most újabb történelmi mélypontra zuhant. Trendforduló nem látszik, így a következő hónapokat valószínűleg a fogyasztói visszafogottság jellemzi majd.

Történelmi mélypontra süllyedt a HDE fogyasztói indexe

“A fogyasztók gazdasági várakozásai továbbra is kissé romlanak az előző hónaphoz képest. Az általános gazdasági helyzetről alkotott pesszimista véleményük egybeesik a vállalatokéval. Egy évvel ezelőtt még lényegesen jobbak voltak a fogyasztók gazdasági várakozásai” – jelenti a HDE. A negatív tendencia a személyes jövedelmi várakozások tekintetében is folytatódik. Ezek mind az előző hónaphoz, mind a tavalyi év azonos hónapjához képest jelentős visszaesést mutatnak. Ehhez jön még hozzá, hogy a háztartások rendelkezésre álló jövedelme a megélhetési költségek emelkedésével párhuzamosan csökken, így a fogyasztóknak kevesebb pénzük marad a magánfogyasztásra. Már pedig az a várakozás, hogy a következő hónapokban több pénzre lesz szükség a megélhetési költségek fedezésére, a vásárlási és megtakarítási hajlandóság alakulásában is tükröződik. “A fogyasztói vásárlási hajlandóság tovább csökken, új történelmi mélypontra esett. Ugyanakkor nem tervezik nagyobb összegek félretételét és megtakarítását sem. Az előző hónaphoz hasonlóan alacsony a megtakarítási hajlandóság. Bár a fogyasztók arra számítanak, hogy az áremelkedés a közeljövőben lelassul, a jelenlegi fogyasztási hajlandóság valószínűleg nem változik jelentősen.

A fogyasztói hangulat újbóli visszaesése elsősorban annak köszönhető, hogy a megélhetési költségek meredek emelkedése már most, a tél beállta előtt a fogyasztók mindennapjainak részévé vált. “Mivel a költségek további alakulása egyelőre nem látható előre, a fogyasztói hangulat javulása sem várható az elkövetkező hetekben és hónapokban, sőt, inkább további bizonytalansági tényezők merülhetnek fel ősszel az energiaellátással kapcsolatosan és a világjárvány tekintetében is. A fogyasztói hangulat érezhető javulása ezért leghamarabb valószínűleg csak a jövő év tavaszán lesz érzékelhető, addig a magánfogyasztás lendülete is csekély maradhat.

A cikkhez szemlézett írások:

HDE: Stimmung der Verbraucher auf neuem Tiefststand

HDE-Konsumbarometer im September: Stimmung der Verbraucher trübt sich weiter ein

Kapcsolódó cikkek:

Németország: az olcsóbb termékek felé fordultak a fogyasztók

Németország: 9%-kal csökkent a friss gyümölcsök forgalma

Németország: Drámai a hangulat a gyümölcstermesztők körében

Németország: némi lendületet kapott a kiskereskedelmi forgalom

Olaszország: szabadesésben a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása