Már biztos, hogy a holland üvegházakban csak március végén, április elején kezdődik a paprikaszezon, ezért a hamarosan kifutó almeriai termékek fő vetélytársuk nélkül maradnak az EU piacán.

Az andalúz piac- és árinformációs rendszer, az Observatorio de Precios y Mercados de la Junta de Andalucía elemzői szerint az elszálló energiaárak miatt későbbre halasztott holland szezonkezdet a vártnál magasabbra lökheti az Almeriában megtermelt paprika árát. A vezető spanyol régióban lassan a vége felé közeledik a szezon, melyben most különösen a piros kaliforniai és lamuyo fajtatípusokból kerül piacra nagy mennyiség. A sárga kaliforniai paprikából most korlátozottak a készletek, ezért a népszerű trikolór kiszerelés ára emelkedik, pláne, hogy a zöld kaliforniai paprika ára nemrég még olyan alacsony volt, hogy a termelők inkább nem is dobták piacra az árut.

Ezek fényében nem meglepő, hogy március első hetében Almeriában a kaliforniai paprikák közül a sárga volt a legdrágább: 1,34 euró/kg, ami jóval magasabb a pirosnál (1,17 euró/kg), de még mindig zöld paprika a legolcsóbb (1,12 euró/kg).

Spanyolország 46 ezer hektárnyi hajtató területéből 40 ezer található az almeriai körzetben, a fóliatenger alatt megtermelt éves árumennyiség meghaladja a 3 millió tonnát. Csak Almeriában nagyobb területen hajtatnak, mint egész Olaszországban (25 ezer hektár), Franciaországban (9,5 ezer hektár) vagy Görögországban (3,8 ezer hektár).

Tavalyi történések:

A mostani piaci helyzet kissé hasonlít a tavalyira, amikor április elején egy masszív árcsúcs képződött, bár ennek időjárási okai voltak. A 2021-es évben május végén ért véget az almeriai paprikaszezon, és csak ekkor indult be teljes lendülettel a Murcia körüli régió. Április elején azonban még nem volt elegendő árukészlet az európai kereslethez kielégítéséhez, mivel Almería a szokásosnál korábban fejezte be a termelést, Murcia régió és Hollandia pedig a hideg, esős és fényszegény tél és tavaszkezdet miatt a szokásosnál később volt kénytelen megkezdeni termelését. Ez üresen kongó piacot és három hétig egekbe szökő árakat eredményezett, de május végére már rendeződött a helyzet. Sőt, a murciai paprika árai május közepén már a padlóra kerültek a nagyon gyenge kereslet miatt.

Kapcsolódó cikkek:

Almeria: februártól a szokásosnál kevesebb paprika kerül piacra

Több paprika, kevesebb paradicsom várható idén Almeriában

Megkezdődött a 2021/22-es zöldségszezon Almeriában

A cikkhez szemlézett írások:

El retraso en la campaña de pimiento de Holanda beneficiará al de Almería en su tramo final

El pepino incrementa el valor de todas sus variedades en la última semana

Spaans aanvoerseizoen weekprijzen