Az Asaja Almería mezőgazdasági szervezet tájékoztatása szerint valamivel több paprika, de kevesebb paradicsom várható Almeriában a 2021/22-es szezonban, ami körülbelül 10-15 nappal korábban kezdődik a 2020/21-es szezonhoz képest. A paprika termőterületének kis mértékű, kb. 2%-os növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy a paprika a piacon az egyik legstabilabb termék – különösen az árát tekintve.

“A paprika olyan termék, amely a más növényekéhez képest a magasabb termelési költségei ellenére is kevesebb munkát igényel, mint például a paradicsom. Ezek a költségek döntőek nálunk a kultúrák kiválasztása során ” – hangsúlyozta Antonio Navarro, az Asaja elnöke. A termelési költségek, különösen a bérek növekedése, valamint az alacsony árak és az erős külső verseny a fő okai annak, hogy a paradicsomtermesztés tovább veszít jelentőségéből a termesztőkörzetben. Az Asaja szerint az almeriai paradicsom vetésterületének csökkenése 1,5% körüli, vagyis 140 hektár, amelyen idén már zömmel paprikát és cukkinit ültettek. Feltűnő, hogy a vetőmagcégek szerint erősen megnőtt a kereslet a különlegességek iránt. Ez az utóbbi évek tendenciája, mivel ezek a termékek magasabb haszonkulcsot biztosítanak a termelőknek, és alternatívát jelentenek a paradicsom helyett. Az Asaja a padlizsánnál is mintegy 3%-os termésnövekedést prognosztizál. Az uborka esetében alig lesz változás az előző szezonhoz képest, mivel a termesztés magas fokú specializációt igényel. Itt körülbelül 1,5%-os növekedés várható, mint ahogy a cukkini esetében is.

Spanyolország 46 ezer hektárnyi hajtató területéből 40 ezer hektár található az almeriai körzetben, a fóliatenger alatt megtermelt éves árumennyiség meghaladja a 3 millió tonnát. Csak Almeriában nagyobb területen hajtatnak, mint egész Olaszországban (25 ezer hektár), Franciaországban (9,5 ezer hektár) vagy Görögországban (3,8 ezer hektár).