Az Északi Áramlat beütemezett karbantartása és a norvégiai sztrájkok új csúcsra tornászták a földgáz árát.

Június elejéhez képest csaknem megduplázódott a földgáz ára Európában: június 10-én még köbméterenként 80 eurócent alatt voltak a következő negyedévre vonatkozó jegyzések, ez július 5-ére megközelítette a 174 eurócentet. Nagyon szokatlan, hogy a nyári hónapokban emelkedjen a földgáz ára, pláne ilyen mértékben.

Elemzők szerint a piac az Északi Áramlat beütemezett karbantartására készül fel, amelyet ebben a hónapban végeznek el. Elvileg július 22-éig tartanak a munkálatok, de a vevők komolyan tartanak attól, hogy a karbantartást követően a gázvezeték lezárva maradhat. Oroszország jelenleg Európa harmadik legnagyobb gázbeszállítója napi 100 millió köbméterrel (tavaly ilyenkor még napi 450 millió köbméter áramlott a csövön.) Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a második legfontosabb beszállítónál, Norvégiában sztrájkok törtek ki, amelyek megnehezítik a kitermelést. (A legnagyobb beszállítóként az Európai Energiaügynökség a világ számos pontjáról érkező cseppfolyósított földgázt (LNG) tünteti fel.)

Július 5-én egyetlen nap alatt 10% körüli mértékben nőttek a 2023-ra, 2024-re és 2025-re érvényes lekötések árai, ráadásul a szénerőművek kényszerű visszakapcsolása miatt a szén is drágult.

A cikkhez szemlézett írások:

Angst stookt gasmarkt op naar opnieuw een recordhoogte

Kapcsolódó cikkek:

Németország: a gázellátás biztosítását kéri a hűtő- és fagyasztóágazat

Elzárta a Hollandiába tartó gázt a Gazprom

Belgium: a magas gázárak miatt erős nyomás alatt a szamócatermesztők

Belgium: a gázárak miatt kevesebb hajtatott zöldség jut a felvásárlókhoz