A magas gázárak hatása látványosan érzékelhető a boltok zöldséges pultjain – jelentősen visszaesett a belföldi áruk kínálata.

Belgiumban 2022 első két hónapjában komoly visszaesést mutatott a belföldi hajtatott zöldségfélék mennyisége: a vilt.be értesülései szerint januárban fürtös paradicsomból 30%-kal, gömbparadicsomból 56%-kal, uborkából pedig 26%-kal kevesebbet értékesítettek a nagykereskedőknek. Februárban még ennél is nagyobb csökkenés volt érzékelhető, mert az egy évvel korábbi, 2021-es havi mennyiségekhez képest a fürtös paradicsom kereskedelmi forgalomba került volumene 60%-os, a gömbparadicsomé 55%-os, míg az uborkáé 36%-os visszaesést mutatott.

Elszálló gázárak

Pieter van Oost, a Boerenbond termelői szövetség elnöke szerint a magas gázárak miatt a termelők egy része egyáltalán nem is állított be semmilyen kultúrát, így értelemszerű, hogy kevesebb zöldség jut el a piacra. A hajtató kertészetek között nagy különbségek vannak, mert egyesek még korábban hosszú távú szerződéseket kötöttek kedvező áron, mások szükségletük egy részét fix áras gázból tudják fedezni, és csak a fennmaradó hányadot kénytelenek spot áron megvásárolni. Az utóbbi években a földgáz ára nagyjából 20 euró/MWh körül ingadozott a spot piacon, míg 2022 első három hónapjában a 80-140 eurós sávban mozgott nagy kilengésekkel. Ez a hajtatott paradicsomtermesztés nyelvére lefordítva annyit tesz, hogy míg egy nagyobb, modern üvegháznál a havi gázszámla 150 ezer euró körül alakult az utóbbi években, addig most ugyanez a számla felülről verdesi az egymillió eurót.

Likviditási problémák és megoldási javaslatok

Már most is likviditási gondokkal küzd néhány cég, ezért a Boerenbond a gázszerződések újratárgyalását szeretné elérni az energiaszolgáltatókkal, illetve arra kéri a szolgáltatókat, hogy a gázszámla kifizetésének esetleges elmaradása esetén ne azonnal kapcsolja ki a gázt. „A csőd senkinek sem lenne jó ebben a helyzetben” –fogalmazott a szövetség elnöke. A Boerenbond egy olyan javaslatcsomagot is benyújtott a szövetségi kormánynak, melyben egyrészt az ÁFA-visszatérítés felgyorsítását javasolja (ez Belgiumban 3 hónapot vesz igénybe), másrészt az üvegházakra kivetett ingatlanadó befizetése alól kérnek átmeneti mentességet.

A cikkhez szemlézett írások:

Glastuinbouw in liquiditeitsnood vraagt crisismaatregelen om te overleven

Kapcsolódó cikkek:

Fél éven belül a holland hajtató kertészetek ötöde nézhet szembe likviditási problémákkal

Energiakrízis a kertészetben: európai reakciók és következmények

Apró ezüstgolyóktól remélnek megoldást a holland üvegházak az energiaválság alatt

Emelkedő gázárak: növekvő bizonytalanság az észak-európai zöldséghajtatók körében