Az orosz hatóságok közölték, hogy a közeljövőben fel fogják oldani az egyes török agrártermékekre bevezetett importkorlátozásokat, ez például a paprikát és a paradicsomot is érinti.

Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnazor közleménye szerint az utóbbi időben lefolytatott vizsgálataik eredménye szerint a Törökországból érkező egyes agrártermékek jó minőségűnek és biztonságosnak tekinthetők, ezért hamarosan engedélyezni fogja ezek behozatalát. Ilyen termék a paradicsom, a paprika, a gránátalma, a szőlő, a narancs és a grapefruit. A még érvényben levő korlátozásokat Oroszország az utóbbi években vezette be, elsősorban növényvédőszer-maradványokra hivatkozva. Ez komoly hatással volt a török gazdaságra, mivel csak 2022 januárjában 4,25 milliárd dollár értékű áruz exportáltak az oroszoknak.

A paradicsomkvóta emelése is valószínű

Februárban az Interfax orosz hírügynökség már megszellőztette, hogy várhatóan 300-ról 350 ezer tonnára emelik a Törökországból érkező paradicsom éves importkvótáját. Török ágazati szereplők már jó ideje az importkvóta teljes eltörlését szorgalmazzák. Ez nem véletlen, hiszen 2021-ben a török paradicsomexport volumene 623 ezer tonna volt, értéke pedig 336 millió eurót ért el, ennek nagyjából a felét Oroszországba szállították.

Az orosz-ukrán háború kitörése és a Kínában bevezetett járványügyi korlátozások miatt Törökország egyre jelentősebb exportpartnere az Európai Uniónak is. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy a nyugati szállítási útvonal biztonságosnak tekinthető, másrészt az orosz-uniós üzletek során a szállítmányozók igyekeznek olyan útvonalakat találni, amelyek egy esetleges hosszan tartó hidegháború esetén is sokáig fenntarthatóak lesznek.

A cikkhez szemlézett írások:

Goods traffic at Turkish border leaps amid Ukraine war, China lockdown

Russia to lift restrictions on fruit and vegetable imports from Turkey

Kapcsolódó cikkek:

Törökországon keresztül szállítanának Oroszországba a déli félteke exportőrei

Bajban a török zöldségexportőrök

EU: kevesebb spanyol és holland, több török és marokkói paprikát értékesítettek 2021-ben

Marokkó és Törökország nyer teret az EU paradicsompiacán, Hollandia és Spanyolország visszaszorul

Fotó: Politico, EPA/Turkish Presidential Press Office