Bármilyen valószínűtlenül hangzik, almák és tankelhárító drónok következnek egy cikken belül. Dél-Afrika és Dél-Amerika zöldség-gyümölcs exportőrei Törökországot tekintik az Oroszországba irányuló szállítások fő állomásának, a két ország viszonya azonban még soha nem volt ilyen képlékeny.

Mivel Oroszország engedélyezte a Törökországon keresztül történő zöldség-gyümölcs behozatalt, az exportőr cégek számára két útvonal jöhetett számításba: a Fekete-tengeren át a Krím felé (ez most a háború miatt nagyon kockázatos, gyakorlatilag nem is működik), és a keleti határon át, Grúzián keresztül a szárazföldi szállítás Szocsi irányába illetve Vlagyikavkaz felé. A tengeri útvonal lezárása miatt folyamatosan csörögnek a török logisztikai vállalatok telefonjai, hogy mi történik majd az Isztambulban kirakodott áruval. A Grúzián át vezető útvonal viszont annyira zsúfolt, hogy a várakozási idő már meghaladja a három napot. Az oroszok számára a rubel mélyrepülése miatt a zöldség és gyümölcs importja egyre drágább, ám más lehetőség hiányában ezt a megoldást választják.

A frisspiaci termékek területén Törökország és Oroszország igen fontos kereskedelmi partnerek: 2021-ben a teljes, 5,3 millió tonnás orosz friss zöldség-gyümölcs import csaknem 30%-a érkezett a törököktől vagy rajtuk keresztül (a banánt nem ideszámítva). Ez az üzleti partnerségi viszony azonban egy cérnaszálon függ.

Érdekes török-orosz kapcsolatok

Korábban már napvilágot láttak olyan nyilatkozatok, hogy Törökország is tiltólistára kerül, mivel lezárta a Boszporuszt négy orosz hadihajó előtt, így a flotta a tervezettnél jóval kevesebb cirkálórakétát tudott telepíteni az Ukrajna déli részén zajló szárazföldi hadműveletekhez. Ráadásul a törökök a korábban Szíriában, Líbiában, Etiópiában és Azerbajdzsánban állomásoztatott Baykar Bayraktar („Zászlóvivő”) tankelhárító drónjaikkal látták el az ukrán hadsereget, akiknek ez az egyik legfőbb fegyverük az orosz harckocsikkal és egyéb páncélozott járművekkel szemben. Törökország viszont mind Ukrajnával, mind Oroszországgal szeretne jó kapcsolatokat ápolni, ennek érdekében csütörtökön egy olyan kommünikét adtak ki, miszerint a tankelhárító drónok átadása „nem katonai segítség, hanem csupán magánjellegű üzlet” volt.

Ugyanakkor Törökország az Európai Unió minden sürgető felkérése ellenére sem volt hajlandó bevezetni akár egyetlen büntető szankciót is Oroszországgal szemben. Ami azt jelenti, hogy a török légtér továbbra is nyitva áll az orosz polgári gépek előtt. A Török Riviéra, Antalya üdülőhelyein a tulajdonosok a tavasz végi és nyári szezonra máris orosz turistaáradatban reménykednek. A globális gyümölcsexportőrök pedig abban, hogy a jó viszony továbbra is megmarad a két ország között, mert csak ez garantálja, hogy termékeiket értékesíthessék a 145 milliós orosz piacon.