A Coldiretti becslései szerint a zöldségek és gyümölcsök 15%-a „égett szét” eddig a nyári hőhullámokban.

A tartósan 40°C feletti csúcshőmérsékletek súlyos gondokat okoznak Olaszországban. A legnagyobb országos gazdaszervezet, a Coldiretti szerint az olasz gazdák csaknem felét (46%), összesen 332 ezer gazdaságot érint hátrányosan az aszály. A gabonaféléken kívül a zöldségek és a gyümölcsök is nehezen tűrik a már-már sivatagi viszonyokat: a Coldiretti szerint már most 15%-os a terméskiesés a kertészeti ágazatban, és 10%-kal kisebb termést várnak a szőlőágazatban is. Az északi régiót súlyosan érinti a Pó történelmien alacsony vízszintje és a tengerből visszaáramló sós víz miatt a folyó jelentős szakasza „holt vízzé” vált, azaz öntözésre alkalmatlan. További károkat okoztak (elsősorban Dél-Olaszországban) a sáskák és egyéb rovarok is.

Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke szerint körülbelül 6 milliárd euróra tehető a kár, ezért olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek például a csapadékvíz legalább 50%-ának felfogására alkalmas tározók létesítését valósítanák meg, mégpedig a lehető leghamarabb.

A cikkhez szemlézett írások:

Italien: Hitzewelle verbrennt 15 Prozent der O+G-Produktion

Kapcsolódó cikkek:

Agrárminisztérium: aszály miatti vis maior bejelentési lehetőségek

Hollandia: egyre nagyobb gondokat okoz az aszály

Aszály vészhelyzeti operatív törzs alakul

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja, 2022, letölthető előadások

Olaszország: öt tartományban hirdetett aszály miatti vészhelyzetet a kormány