A mezőgazdasági és élelmiszeripari szerkezetátalakításról beszélt Cem Özdemir német agrárminiszter: nem adja fel a 2030-ra 30%-os biocélt. 

Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter Kirchberg/Jagstban (Baden-Württemberg) a a szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) fenntarthatósági konferenciáján fiatalok jelentősebb részvételének fontosságát emelte ki: „Fiataljaink a kulcsa annak, hogy a mezőgazdasági és élelmezési rendszereket válságállóvá és jövőállóvá tegyük”.

„Bárki, aki ma vagy a következő években a szüleitől egy gazdaságot vesz át, egyre jobban ki lesz téve  klímaválság következményeinek – minden egyes nappal, amelyet tétlenül hagyunk elmúlni. Logikus, hogy a fiatalabb generációnak beleszólása legyen, felelősséget vállaljon és segítsen a dolgok alakításában. A politika feladata, hogy a jelen mellett mindig szem előtt tartsa a jövő generációit is”.

A mezőgazdasági és élelmiszeripar szerkezetátalakításáról szóló nyitóbeszédében Özdemir hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóságnak méltányos egyensúlyt kell teremtenie a jelen és a jövő között: „Minél korábban és minél megbízhatóbban indulunk el, annál hamarabb elérjük ezt a célt, ami egyúttal válságállóbbá és erősebbé tesz bennünket. Termékeny talaj, beporzó rovarok, elegendő víz – ezek az előfeltételei annak, hogy ne kelljen éheznünk.

A fenntarthatósági konferencián a hagyományos és biogazdaságok gazdái az élelmiszeriparral, a tudománnyal és a politikával vitatják meg, hogyan lehet jobban összehangolni az élet alapjainak, például a talajnak, a víznek, a levegőnek, az éghajlatnak és a biológiai sokféleségnek a védelmét és felhasználását. A konferencia különösen a fiatalabb generációra, valamint a fenntartható mezőgazdaság és táplálkozás megvalósítására vonatkozó elképzeléseikre és megközelítéseikre összpontosít. A „Fenntarthatóság most!” címmel a Jövő Bizottság két tagja fogja ismertette a fiatalok elvárásait: Theresa Schmidt, a Német Vidéki Ifjúság Szövetségének szövetségi elnöke és Moritz Tapp, a Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e. V. (BUND) szövetségi ifjúsági igazgatója.

Öt szakértői fórumon a táplálkozás, az állattenyésztés és a biogazdálkodás, az éghajlatvédelem és a vidéki területek témakörében, valamint vitakörökben egyeztették a résztvevők tapasztalataikat és megoldási megközelítéseiket. Özdemir szövetségi miniszter mellett Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke is felszólalt. A fenntarthatósági konferencia a kiindulópontja annak az átfogó konzultációs folyamatnak, amely a fenntartható mezőgazdasági és élelmezési rendszerekről szóló átalakulási jelentésről szól, és amelyet a BMEL a Szövetségi Környezetvédelmi Minisztériummal (BMUV) együtt 2023 folyamán készít el.

Özdemir a válságból kivezető utakat a több biogazdálkodásban, a nagyobb állatjólétben és a megfelelőbb táplálkozásban látja: „Célunk, hogy a biogazdálkodás arányát 2030-ra 30%-ra tornásszuk fel. Ez a megközelítés a teljes értékláncban – a földeken és a termelésben, a boltok polcain, a házon kívüli étkeztetésben és természetesen a pénztárnál – a biotermékekről szól.”

.

A cikkhez szemlézett írások:

BMEL: Für Ozdemir ist die Jugend der Schlüssel für nachhaltige Landwirtschaft

Özdemir: Jugend ist Schlüssel für nachhaltige Landwirtschaft

Kapcsolódó cikkek:

Németország: Özdemir szerint lenne értelme a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA bevezetésének

Özdemir: fenntarthatóvá formáljuk az egész világ mezőgazdaságát

Özdemir: most látjuk igazán, mit jelent az orosz gázfüggőség

Özdemir: a Bizottságnak át kell dolgoznia a növényvédőszer-csökkentési tervet