Az étkezési paprika az utóbbi években talán a legnagyobb technológiai változáson át esett kultúra, akik nem képesek lépést tartani a fejlődéssel nem lesznek piacképesek. Ez a változás a növényvédelmet sem kerülte el!

Zárt termesztő berendezésekben a természetes ellenségek használata lassan a technológia alapvető részének tekinthető, de sajnos e mellett is előfordul, hogy szükség van valamilyen növényvédőszeres beavatkozásra. Ezekhez a kiegészítő kezelésekhez csak olyan készítmény használható, amely nem gyakorol negatív hatást a biológiai egyensúlyra. Szabadföldön a szűkülő növényvédelmi paletta tükrében egyre nehezebb a szerrotáció. A helyzet változhat, de mindenképpen a sokat emlegetett „integrált” szemléletre van szükség a kártevők kézbentartásához, vagyis a természetes ellenségek, paraziták támogatására.

Talajos termesztés esetén a legnagyobb problémát talán a fonálférgek jelentik. Ellenük kiváló megoldást nyújt az abamektin hatóanyagú Tervigo. A készítmény a növénybe hatoló második lárvastádiumú fonálférgekre hat, így megelőzve azok kártételét. A készítmény nagy előnye, hogy a hatóanyag a növény talaj feletti részeibe nem szívódik fel, így előírás szerinti felhasználása esetén, nincs semmilyen káros hatása a természetes ellenségekre, valamint nincs szükség élelmiszer ügyi várakozási idő betartására, hiszen a termésbe nem megy fel a készítmény.

A legtöbb rovarölő alkalmazása élőszervezetek mellett csak foltkezelésre ajánlott, de léteznek olyan készítmények is melyek hatásmechanizmusuknak, vagy kijuttatási technológiájuknak köszönhetően biztonságosan felhasználhatók. Az Afinto* egy flonikamidot tartalmazó speciális levéltetű irtó készítmény. Hatóanyaga a tetvek táplálkozását gátolja, így szinte azonnal megszünteti a szívogatást, a mézharmattermelést és a vírus átvitelt. Maga a tetvek elhullása több időt vesz igénybe, ezért nem kell aggódni, ha a kezelést követően még mozgó egyedeket látunk az állományban. A levéltetvek összes alakja és más hatóanyagokkal szemben ellenálló egyedek ellen is hat, így kiváló eszköze lehet a rezisztencia megelőzésének, vagy megtörésének. A készítmény további nagy előnye, hogy valódi transzszisztemicitás jellemzi, eljut még az új növényi részekbe is. Az idei évtől már szabadföldi paprikában is alkalmazható!

Másik természetes ellenségekre szelektív termékünk a Minecto Alpha, ami két hatóanyag gyári kombinációja. Szelektivitása azon alapul, hogy paprika kultúrában kizárólag beöntözéssel juttatható ki, ilyen formában a rovarölő hatóanyag nem is találkozik a legtöbb hasznos szervezettel. A benne található ciántraniliprol egy széles hatásspektrumú rovarölő hatóanyag. Ami a rovarok ryanodin receptorának aktiválásával azok szervezetében bénulást okoz, a rovarok beszüntetik táplálkozásukat, majd elpusztulnak. Ily módon ez a készítmény befolyásolja különböző tripszek, tetvek, sőt még egyes molyok lárváinak életfolyamatait is.

Másik hatóanyaga az acibenzolár a növény ellenállóképességét növelve gátolja a vírusok felszaporodását és terjedését a növény belsejében. Ez a kombináció, nem csak közvetve a vírusvektorok számának csökkentésével, hanem közvetlenül a növényre hatva is segíti a vírusok terjedése elleni küzdelmet!

Bár a paletta általánosságban szűkül, az idei évben mégis jó hírrel szolgálhatunk a paprika bagolylepkék elleni védelmével kapcsolatban. Az elmúlt hetekben hajtatott és szabadföldi paprikában is engedélyt kapott a szóló klórantraniliprol hatóanyagú Voliam*! A készítmény a mellett, hogy a hasznos szervezetek jelentős részét kíméli, az előző készítményhez hasonlóan fejti ki hatását a bagolylepke lárvák ellen.

A paprika növényvédelmének harmadik kulcsfontosságú pontja a kórokozók elsősorban a gombás betegségek elleni védekezés. Erre a Syngenta kínálatában több készítmény is elérhető, melyek többsége kíméli a természetes ellenségeket (Topas, Cidely Top, Amistar, Amistar Top). Azok számára, akik a gombás lisztharmatos betegség elleni védelemre valamilyen természetes eredetű készítményt szeretnének alkalmazni, legyen ennek oka akár az ökológiai gazdálkodás, akár csak a hatóanyag maradék értékek csökkentése, kiváló választás lehet a Taegro. Ez a Bacillus amyloliquefaciens baktérium egy speciális törzsét tartalmazza, mely megelőző kijuttatása során hatását három módon fejti ki. Elsősorban a növény felszínén felszaporodva nem ad teret a kártevő gomba megtapadásához, másodsorban olyan anyagokat termel, amik gátolják a gombák tovább szaporodását a növény szövetéiben, harmadsorban pedig a növényt belülről erősítve növeli annak ellenálló képességét.

A készítménynek nincs semmilyen káros hatása a természetes ellenségekre, valamint nincs hatóanyag maradék értéke, Élelmiszerügyi várakozási ideje 1 nap, és felhasználható ökológiai gazdálkodásban is!

A termékleírások tájékoztató jellegűek, a felhasználás előtt minden esetben olvassa el a címkén található használati utasítást!

*A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.
* Az Afinto a ISK Biosciences Europe N.V Teppeki 50WG néven bejegyzet készítményének klónja