Csaknem egymillió tonnával csökkentette globális ipari paradicsom termés-előrejelzését a WPTC

A WPTC (World Processing Tomato Council) június 3-án kiadott előrejelzésében 38,8 millió tonnás globális termést prognosztizál a 2022-es évre, ami csaknem egymillió tonnával kevesebb, minta márciusban kiadott első becslés, ráadásul főleg az ukrajnai helyzet miatt az is bizonytalan, hogy a csökkentett mennyiséget sikerül-e majd betakarítani. A WPTC márciusban még 2%-os éves növekedést becsült, ám az új prognózisban szereplő globális termésadat már valamivel alacsonyabb, mint a 2021-es volumen. Nézzük külön-külön az egyes országokat, illetve a WPTC által becsült idei, feldolgozásra kerülő mennyiségeket:

AMITOM régió

Magyarország: a kiültetések április vége és május 25. között gyakorlatilag befejeződtek, csak kisebb területeken maradtak el a munkálatokkal esőzések miatt. A helyrevetéses területeken (a teljes terület 30-35%-a) május végén viharos szelek okoztak kisebb károkat, de a 2022-es évre vonatkozó 100 ezer tonnás prognózist továbbra is fenntartja a WPTC.

Franciaország: Március végén kezdődtek a kiültetések, és június elejére végeztek is a munkálatokkal. Az időjárás általában megfelelő volt, kivéve a csapadékhiányt, illetve egyes állományokat május végén egy akár 34°C-os napi csúcshőmérséklettel jelentkező hőhullám kiégetett, ezeket újra kellett ültetni. A betakarítás előreláthatóan a szokásosnál korábban fog kezdődni, a márciusi 170 ezer tonnás előrejelzést a WPTC 155-160 ezer tonnára csökkentette.

Görögország: a kiültetés befejeződött, lokálisan előforduló jégesőkön kívül, melyek kártétele még felmérés alatt áll, komolyabb probléma nincs, bár a jégverést követően gombás betegségek kialakulásától tartanak. Csak kis területeket kellett újratelepíteni, a WPTC termésbecslése nem változott, várhatóan 380 ezer tonna körül alakul majd a betakarított mennyiség.

Portugália: A kiültetések befejeződtek, csak lokális esőzések hátráltatták a munkálatokat. Voltak ugyan melegebb napok, de hőhullámot Portugáliában nem tapasztaltak, ezért az állományok állapota jónak mondható. A tavalyinál kisebb termőterület várható, de a csökkenés nem lesz számottevő. A WPTC 1,45 millió tonnás betakarított mennyiséget prognosztizál.

Olaszország: Az északi régióban jelenleg a kiültetések 92%-ánál tartanak, de június közepére mindenhol végeznek. A végleges termőterületet ekkor lehet megmondani, de minden bizonnyal csökkenni fog az előző évhez képest. A májusi időjárás igen szokatlan volt, a 30°C feletti hőmérsékletek jelentősen meggyorsították az állományok fejlődését, ezért úgy néz ki, hogy a betakarítás a szokásosnál egy héttel korábban, július 20. környékén megkezdődhet. Az állomány állapota megfelelőnek tűnik, csak az aszály adhat okot az aggodalomra, mivel a folyók vízszintje is alacsony, bár a paradicsomföldek nagy része Olaszországban kutakról öntözött, ezért más kultúráknál, például a kukoricánál kevésbé van kitéve a vízhiány kockázatának. A WPTC előrejelzése az északi régióra 2,75 millió tonna (2021-ben még 3,1 millió tonnát dolgoztak fel).

Délen a termelők és a feldolgozók között már született egy megállapodás a minőségi követelményekről és a felvásárlási szabályokról, de az árról még nem sikerült megállapodni. A szerződéseket június 15-ig kell aláírni a termeléshez kötött támogatások miatt, ezért még 15-e előtt várható, hogy az árakról is megegyezés születik. A terület a tavalyihoz képest biztosan csökken, különösen Foggia környékén, ahol nagy számban alternatív kultúrák termesztésére tértek át a gazdák. A WPTC előrejelzése 2,65 millió tonna a déli régióra, Olaszország egészére pedig 5,4 millió tonna (nem változott a márciusi prognózis adataihoz képest).

Spanyolország: a kiültetés a napokban fejeződik be, de a végső idei termőterület még nem ismert. Az Extremadura régióban esőzések hátráltatták a kiültetést (körülbelül egy hét csúszással lehet számolni), míg Andalúziában egy hónappal később fog kezdődni a betakarítás. Május végén egy hőhullám (34-37°C) is elérte Extremadurát, így egyes állományokat pótolni kellett. Jelenleg még 2,5 millió tonnás termést becsül a WPTC, de könnyen lehet, hogy ezt a számot majd lefelé kell módosítani.

Oroszország: a mostani politikai és háború körülmények között nehéz biztosat mondani. Egyrészt a kiültetés 80%-ával már végeztek, az időjárás is kegyes volt idáig, ezért nem lenne ok változtatni a 600 ezer tonnás előrejelzésen. Másrészt viszont már most kezdenek látszódni az izoláció hatásai: hiányosak a vetőmag-készletek, nincs elegendő gép, alkatrész, szakember, növényvédő szer és műtrágya sem.

Ukrajna: a háborús körülmények között egyes helyeken folyik ugyan a kiültetés, de az idei termés volumenét legfeljebb 200 ezer tonnára becsüli a WPTC.

Egyiptom: Az időjárási körülmények miatt valószínűleg később kezdődik majd a nyári betakarítás, de ennél biztosabbat csak június végén lehet mondani. A minőség egyelőre jónak tűnik, a WPTC 440 ezer tonnás termést valószínűsít.

Tunézia: a május 30-i állapotok szerint 12,206 hektáron már kint van az állomány, ennek 35%-a a Cap Bon régióban található. A fő fajták a Savéra (65%), a Heinz, az Ercole és a Topsport. Az időjárás alakulása miatt a korábban vártnál kisebb termésátlagok valószínűsíthetők (70-80 t/ha között), ami még mindig jobb a 2021-es 67 t/ja átlagos hozamnál. Ha a 70 t/ha-os hozamot sikerül elérni, a termés 850 ezer tonna körül alakul majd.

Törökország: A déli országrészben már befejeződött a kiültetés, és a vártnál kevésbé csökkent a termőterület, mivel a gazdák közül a korábban véltnél sokkal kevesebben tértek át alternatív kultúrákra. Északon még zajlanak a munkálatok, és itt a borsót követően utólag is bevonnak területeket (ezek hozama nyilván alacsonyabb lesz, és várhatóan kézi szedést alkalmaznak majd). Az időjárás meglehetősen hűvös volt, ami lelassította a növények fejlődését. A WPTC 2,1 millió tonnára növelte prognózisát.

Az északi félteke egyéb jelentős termelői

Kalifornia: Az USDA/NASS május 31-én adta ki legfrissebb jelentését, amelyben 10,6 millió tonnás termést prognosztizált csaknem 95 ezer hektáros területről. Ez körülbelül 100 t/ha feletti hozamot jelentene, bár meg kell jegyezni, hogy az utóbbi 3 évben a májusi prognózisnál átlagosan 6,9%-kal kevesebb volt a ténylegesen betakarított termés volumene. A kaliforniai vízhelyzet továbbra is aggasztó, de egyelőre az állományok állapota megfelelőnek tekinthető.

Az USA egyéb államai: A középnyugati államok összesített termelését 450 ezer tonna környékére becsüli a WPTC. Indiana államban időben kezdődött a kiültetés, az állományok hamarosan esőt is kaptak, ami kis mértékben hátráltatta a munkálatokat.

Kanada: a kiültetések június közepére befejeződnek, és lokális jégkártól eltekintve az időjárás kedvezően alakult, A WPTC 495 ezer tonnás termést prognosztizál.

Kína: a termőterület 51,3 ezer hektár körül alakul, és a WPTC nem változtatott 5,8 millió tonnás termésbecslésén. A nyers paradicsom árát a WPTC 72-75 USD/t közé becsüli.

Japán: A márciusi termésbecslés hez képest a 470 hektáros termőterület nem változott 29 ezer tonnás termés várható a WPTC szerint.

A déli félteke jelentős termelői

Argentína: A teljes feldolgozott mennyiség 625 ezer tonna volt. Február végén Dél-Mendozában voltak jelentős esőzések, márciusban pedig fagyok, de május közepéig, azaz a betakarítás végéig az időjárás kedvezően alakult. Országos átlagban a hozam elérte a 82 t/ha-t, az ár pedig 105 USD/t körül alakult.

Ausztrália: Az ausztrál paradicsom-feldolgozási szezon május második hetében fejeződött be összesen több mint 227 ezer tonnás terméssel. A szezon korai részében többször fordultak elő esőzések ami egy hetes vagy akár ennél is nagyobb késedelmet okozott a termelőknek A novemberi és a decemberi hideg időjárás a szezon korai szakaszában hátráltatta az állományok fejlődését január végén pedig özönvízszerű esőzések késleltették a betakarítást, ami végül február elején kezdődhetett meg.

Chile: A betakarítási időszak végén özönvízszerű esőzések okoztak problémát, és bár a feldolgozásra kerülő paradicsom pontos mennyisége még ismeretlen, a WPTC 1 millió tonna környékére becsüli.

Peru: a teljes betakarított mennyiség az előzetes becsléseknek megfelelően 125 ezer tonna volt.

Dél-Afrika: a 2022-es évben 2200 hektár területről 166 ezer tonna ipari paradicsom betakarítását tervezték, és ennek 40%-át már fel is dolgozták. A szezon októberben fejeződik be, és a WPTC főleg a termelői oldalon jelentkező problémák miatt 140 ezer tonnára mérsékelte előrejelzését.

A cikkhez szemlézett írások:

WPTC crop update as of 3 June 2022

Kapcsolódó cikkek:

Globális piaci körkép: ipari paradicsom (2022 március)