A bajor agrárminiszter asszony felháborodásának adott hangot: a most bezáró üvegházak soha nem fognak újra termelni.

A német szövetségi kormány döntése értelmében a mezőgazdaságban termelő vállalatok nem részesülnek az energiaár-támogatási programból (Kostendämpfungsprogramm), azaz kizárták őket a támogatható cégek köréből. Michaela Kaniber, Bajorország szövetségi állam agrárminisztere nem is fogta vissza magát, amikor a döntést értékelte:

„A szövetségi kormány levegőnek nézi az agráriumot, és a programból való kizárásával végzetes hibát követ el, rendkívüli rövidlátásuk megdöbbenést okoz a bajor gazdák körében. Míg a világjárvány idején mást sem hallottunk, mint hogy milyen fontosak a hazai gazdák, most a vörös-sárga-zöld jelzőlámpa-koalíció egyszerűen kihagyja őket az energiaválság hatásait tompító programból.

A kancellár úr Liverpool-szurkolóktól kölcsönzött örökszép szavai („You’ll never walk alone” – Soha nem maradsz egyedül) úgy látszik, a gazdáinkra nem vonatkoznak. Németországban egyetlen gazda 137 embert lát el élelmiszerrel! A termelési költségek óriási mértékben emelkedtek, különösen az üvegházi hajtató kertészetekben, és főleg a kis- és közepes méretű gazdaságok vannak tűrőképességük határán. A koronavírus-járvány idején a kormány még partner volt a regionális ellátás, a helyi termelés biztosításában, most pedig az önellátás teljes feladását kockáztatja. Ezzel a politikával Németország importfüggősége tovább nő, és pontosan ott fog kikötni, ahová most az energiaágazattal is jutott!

A szövetségi kormány még az esetleges gázhiány következményeinek felmérésekor is teljesen téves következtetéseket vont le – például, hogy a kertészeti ágazatot ez csak kis mértékben érinti, vagy hogy a lakosságot a környező országokból származó zöldségekkel és gyümölcsökkel is el lehet látni. Kilóg a lóláb: nyilvánvaló, hogy a jelzőlámpa-koalíció a német élelmiszer-ellátás jövőjét a külföldi termelőktől való függésben, a hosszú szállítási láncokban és az élelmiszerimportban látja. Meggondolatlanul veszélybe sodorja a hosszú évek alatt kialakult kapcsolatokat, üzleti struktúrákat – mi lesz a családi gazdaságokkal és a biotermesztőkkel? Hirtelen semmit sem érnek a lokális, rövid ellátási láncok, amit a zöldek oly fennen hangoztattak? Világosan kell látni, hogy ha a hajtató kertészeteknek ezen a télen be kell zárniuk az üvegházakat, akkor ezekben a létesítményekben már nem fog újra indulni a termelés. A jelzőlámpa-koalíciónak sürgősen változtatnia kell döntésén, és a további támogatási programokban a lehető legjobban figyelembe kell venniük helyben működő élelmiszer-termelőink érdekeit!

A cikkhez szemlézett írások:

„Versorgungsketten nicht aufs Spiel setzen“ Agrarministerin Michaela Kaniber fordert vom Bund weitere Entlastung für Landwirtschaft und Gartenbau

Kapcsolódó cikkek:

Németország: folyamatosan csökken az gyümölcstermesztő gazdaságok száma

Németország: 2030-ig 5 millió hektárra kell növeli az organikus felületet

Német agrárminiszter: a több bio a megoldás a globális válságokra

Német agrárminiszter: elkötelezettek vagyunk a Green Deal mellett

Németország: átlagosan 33,4%-kal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Németország: 180 millió eurós agrártámogatás a háború okozta károk enyhítésére