Őszinte fájdalommal tudatjuk, hogy szervezetünk volt főtitkára, kedves kollégánk, dr. Lux Róbert életének 83. évében, 2022. november 5-én elhunyt.

Bár sokan ismerték, idézzünk fel néhány momentumot gazdag életútjából. A Kecskeméti Mezőgazdasági Technikumban szerzett középfokú képesítést, majd a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán végzett felsőfokú kertészeti tanulmányai befejeztével éveket töltött „gumicsizmás kertészként” a Városföldi és a Törökbálinti Állami Gazdaságban, így tudta, hogy milyen az élet a gyümölcsfák alatt. 1972-1987 között az állami gazdaságok gyümölcstermesztésének szakmai irányítójaként nagy gyümölcstelepítési tervek megálmodója volt.

Gyakorlati tapasztalatai egyre jobban erősítették meggyőződését, hogy a gyümölcstermesztőknek rendkívül nagy szüksége lenne a hatékony érdekvédelemre. A gondolatot hamarosan tett követte, 1987-től már az újonnan alakult Alma Egyesülés igazgatójaként vezette az ország első igazi szakmai érdekvédelmi szervezetét. 1989-től a jogutód Gyümölcs Egyesülés igazgatója, 1992-től a Magyar Gyümölcs Szövetség főtitkára volt, majd a Zöldségtermelők Országos Szövetségével történt egyesülés után a 1999-2010 között a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács, illetve annak jogutódja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács főtitkára, később alelnöke volt.

Igen alapos és gondos munkát végzett annak érdekében, hogy a zöldség- és a gyümölcstermelők, a kereskedők, a feldolgozók együttműködése minél zökkenőmentesebb legyen. Szakmai és piaci ismeretei nagymértékben segítették a magyar gyümölcságazat fejlődését. Higgadt, kiegyensúlyozott személyisége, jó kapcsolatteremtő képessége, diplomáciai érzéke harcos küzdeni tudással párosult a kertészeti ágazat érdekében. Nyitottságával, szakmai tudásával mindig sikerült úgy irányítania a gazdákat a modern gazdálkodás felé, hogy véleményét mindenki jó tanácsként és nem kioktatásként élte meg.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Munkatársai, kollégái, barátai