A Közel-Kelet és Ázsia országai lehetnek az idei szezonban a lengyel alma legnagyobb növekedést mutató exportpiacai.

A lengyel Ewa-Bis almaexportőr cég értékesítési igazgatója, Adam Malengiewicz szerint az idei lengyel almaszezon eddig leginkább egy hullámvasútra hasonlított: „A 2022-es idényt alapvetően az Ukrajnában parázsló háború határozta meg. Ez már a szezonális betakarító munkásaink számát is jelentősen befolyásolta, melynek következtében elhúzódott a szüret, de a másik hatás, az energiaárak robbanása talán még jelentősebb.

Az alma értékesítése a Gala fajtával kezdődött meg, és az eddigi exportunk 90%-a a Közel-Keletre irányult. Ez a piac ma már nem csak Egyiptomot jelenti, ami jó hír, mert az idén 6%-kal nagyobb termést kell levezetnünk a piacról. A Közel-Kelet több országa is jelentősen növelte igényét, ami pedig azért jött különösen jól, mert az egyiptomi hatóságok és bankok még mindig adminisztratív akadályokat gördítenek elénk – gyakorlatilag a lehetetlennel határos teljesen szabályszerűen értékesíteni a gyümölcsöt a fáraók földjén.

Nem csak a Közel-Kelet, hanem Ázsia is új lehetőségeket kínál számunkra: jelentősen nőtt a kereslet, rengeteg megkeresést kaptunk. Érdekes piac lehet ez számunkra, és az idei évben megpróbáljuk megfelelően kiépíteni, valószínűleg érdemes is lesz. Problémát leginkább abban látok, hogy folyamatosan késnek a hűtőkonténerek. Sajnos ennek rajtunk kívül álló okai vannak, annyit tudunk tenni, hogy a legmegbízhatóbb szállítmányozókkal szerződünk, akik megértik kéréseinket. Amennyire csak lehet, próbálunk az ázsiai piac specifikációinak, igényeinek megfelelő almákat szállítani.”

A cikkhez szemlézett írások:

Demand for apples has increased especially in Asian markets

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: várható-e idén is a léalmaár emelkedése?

Lengyelország: valamivel kisebb lehet az idei termés a várt rekordközeli mennyiségnél

Ipari alma: lengyel export érkezik a magyar feldolgozókba

Lengyelország: továbbra is alacsony az alma felvásárlási ára

Belgium: a fákon maradhat az alma nagy része az alacsony árak miatt

Ukrajna: a versenytársak miatt olcsóbb almaexportra kell felkészülni

Az almafogyasztás visszaesésétől tart az Európai Bizottság

Nem lesz hiány magyar almából az áruházakban