A többi györkérzöldségtől eltérően a zeller március közepéig nem drágult jelentősen, most viszont gyors ütemű árnövekedés indult meg.

A lengyel nagybani piacokon a zeller ára januárban kis mértékben emelkedett ugyan, de aztán március elejéig lejtmenetbe kapcsolt. Ez a trend szöges ellentétben állt a többi gyökérzöldségnél, különösen a sárgarépánál megfigyelhető irányzattal. Március közepe felé azonban már mutatkoztak olyan jelek, amelyek áremelkedést vetítettek előre, és március 20-a környékén ugrásszerű, 30% feletti drágulás következett be. Jelenleg a nagybani piacokon a 2,4-3,4 PLN/kg (200-285 Ft/kg) ársáv jellemző, de érkeztek hírek 4 PLN/kg (335 Ft/kg) körüli áron értékesített tételekről is.

Csakúgy, mint a sárgarépa vagy a gyökérpetrezselyem esetében, az áremelkedés elsődleges oka itt is az, hogy rohamosan fogynak a jó minőségű árukészletek. Erre általában rá szokott még tenni egy lapáttal a spekulatív kivárás is, hiszen sok termelő gondolhatja úgy, hogy az árak további emelkedésére játszik. Minden bizonnyal így történik a mostani esetben is, ezért ilyen drasztikus az áremelkedés mértéke.

Valószínűleg egy másfajta általános gazdasági környezetben ez az áremelkedés április-májusban következett volna be, ahogyan azt az előző évek példáján láthatjuk. Mivel azonban jelentős drágulással találkozhatunk a teljes zöldségpiacon, ez egy szinergisztikus, húzó hatást fejt ki a zeller árára is. A zöldségfélék általános áremelkedésének hátterében azonban nem a spekuláció, hanem egy nagyon is valós kettős jelenség áll: egyrészt a tavalyi termés nem volt éppen bőséges, másrészt a tárolási költségek drasztikus emelkedésétől tartva a legtöbben igyekeztek korán értékesíteni a termést, ezért most csaknem minden zöldségféléből alacsonyabb készletszintek állnak rendelkezésre.

A kérdés az, hogy az áremelkedés a következő hetekben folytatódik-e, illetve inkább az, hogy milyen mértéket ölt. Valószínűleg lenne még tér az árak további, kis mértékű emelésére, viszont nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a zeller nem hagyma, se nem sárgarépa, azaz jóval inkább mellőzhető a menüből, ha túlságosan megdrágulna. Lengyel piaci szakértők szerint ezért a határt várhatóan a 8 PLN/kg (675 Ft/kg) körüli kiskereskedelmi ár jelenti majd, e felett már a kereslet jelentős visszaesésével kellene számolni.

A cikkhez szemlézett írások:

Duże zmiany w cenach selerów

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: csúcson a gyökérpetrezselyem ára

Lengyelország: újabb áremelkedés a sárgarépa piacán

Ukrajna: egy hét alatt 25%-kal emelkedett a sárgarépa ára

Hollandia: csaknem 20%-kal emelkedett a sárgarépa ára egy hét alatt

Ausztria: egyelőre megállt a sárgarépaárak emelkedése