Január közepétől kezdődően folyamatosan emelkedik a sárgarépa ára Lengyelországban, ez a hét sem volt kivétel.

Már tavaly ősszel szerepelt a lengyel prognózisokban a sárgarépa árának várható emelkedése, mivel több európai országból is érkeztek jelentések arról, hogy a vegetációs időszak alatti szárazság miatt a megszokottól elmaradó hozamok várhatók. Ez alól Lengyelország sem volt kivétel, ahol a 2022-es termés végül 603 ezer tonna lett, ami 5%-kal kisebb a 2021-ben betakarított 638 ezer tonnánál, és messze elmarad az előző öt év átlagától.

A várható alacsony termésszint miatt már az értékesítési időszak kezdetétől fogva viszonylag magas sárgarépaárak uralkodtak szerte Európában. Ráadásul a megugró energiaárak miatt sok termelő attól tartott, hogy a tárolási költségek is elszállnak, ezért a szokottnál is többen döntöttek úgy, hogy a betakarítás követően azonnal, vagy a lehető leghamarabb értékesítik a termést. Az árak így is nagyon jók voltak, plusz ezzel a lépéssel el lehetett kerülni a tárolás közben fellépő minőségromlást és veszteségeket. Ennek következtében egy ideig viszonylagos túlkínálat jellemezte a piacokat, ami lassította az árak növekedését, ám a helyzet január második felében jelentősen megváltozott – ez az alábbi ábrán jól látható:

Január második felére vált nyilvánvalóvá, hogy az aktuális kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel, ami egyébként igen intenzív, és egész Európára jellemző volt ebben az időszakban. Kifejezetten erős kereslettel jelentkezett a piacon Spanyolország és Portugália, valamint Franciaország és Németország is, ezért viszonylag nagy mennyiségben vásároltak lengyel sárgarépát. Olyannyira, hogy most már Lengyelországban az import gyorsult fel, már csak azért is, mert a belpiaci árak emelkedése olyan mértéket ért el, hogy a magas holland és belga árak sem jelentenek akadályt az importőrök számára.

A tisztított, zsákos sárgarépa nagykereskedelmi ára február végén a 2-2,8 PLN/kg (160-225 Ft/kg) közötti sávban mozog, mérettől, minőségtől és régiótól függően. Ez 41%-kal magasabb, mint egy hónappal korábban, és körülbelül 150%-kal drágább, mint egy évvel ezelőtt. A lengyel importőrök jellemzően 2,4-3 PLN/kg (192-240 Ft/kg) árajánlatokkal dolgoznak, ami éves viszonylatban 130% körüli növekedést jelent.

Az európai sárgarépapiac jelenlegi helyzetét tekintve a következő hetekben az árak további emelkedésére kell számítani, és ez csak akkor változik majd meg, amikor jelentősebb mennyiségű korai sárgarépa kerül a piacra Dél-Európa országaiból.

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny marchwi biją rekordy

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: az új csúcsról valószínűleg még tovább emelkedik a sárgarépa ára

Ukrajna: ismét emelkedett a sárgarépa ára, fogyóban a készletek

Ausztria: a 9. héten sem változott a sárgarépa ára

Ausztria: a 8. héten sem változott a sárgarépa ára