A tavalyinál csaknem háromszor drágább a sárgarépa Ukrajnában és az áremelkedés még nem állt meg. 

Az EastFruit információi szerint az ukrán termelők a hét elején elkezdték emelni a sárgarépa árát. A piaci szereplők a sárgarépaárak gyors emelkedését a kínálat szezonális csökkenésével magyarázzák, különösen a jó minőségű sárgarépa esetében, valamint a helyi nagykereskedők és kiskereskedelmi láncok megnövekedett keresletével. A legtöbb ukrán termelő jelenleg nem adja a sárgarépát 25-35 UAH/kg (235-330 Ft/kg) árnál olcsóbban, ami átlagosan 25%-kal drágább, mint a múlt hét végén.

Az erősödő kereslet elsősorban a kiváló minőségű áruval kapcsolatos, a nagykereskedő cégek és a kiskereskedelmi láncok aktívan vásárolják, miközben a gazdaságok raktáraiban lévő sárgarépakészletek gyorsan csökkennek. Sok gazda már eladta a raktárakban tárolt sárgarépát, és a legtöbb nagy gazdaság már csak korábban kötött megállapodások alapján értékesít.

Jelenleg Ukrajnában a sárgarépa már most átlagosan 2,8-3-szor annyiba kerül, mint 2022. március elején. Az ukrán gazdák további áremelkedésben bíznak, és közülük sokan döntöttek úgy, hogy a további áremelkedésre várva egyelőre felfüggesztik az értékesítést, ami mesterségesen szűkíti a kínálatot.

A cikkhez szemlézett írások:

Prices for carrots rose sharply in Ukraine

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: újabb áremelkedés a sárgarépa piacán

Lengyelország: az új csúcsról valószínűleg még tovább emelkedik a sárgarépa ára

Ukrajna: ismét emelkedett a sárgarépa ára, fogyóban a készletek

Ausztria: a 9. héten sem változott a sárgarépa ára

Ausztria: a 8. héten sem változott a sárgarépa ára