Az előző évekhez képest sokkal korábban, mégis a vártnál olcsóbban jelent meg a lengyel szilva a belföldi piacokon – mivel az import tételek is korábban érkeztek.

A szokásosnál – és különösen a tavalyi évhez képest – jóval korábban, június legvégén már megkezdődött a belföldi szilva szezonja Lengyelországban. A korai Herman fajtából már megjelentek az első tételek a piacon. Az idei szezon ilyen korai kezdete magasabb árakat szokott hozni, hiszen ez a koraiság jutalma – gondolhatnánk.

Sajnos azonban ennek nyoma sincs: a lengyel szilva olyan piacra érkezik, ahol az import nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta azt, és ez főleg az EU-n kívüli országokat jelenti, ezek az árak pedig jelentősen befolyásolják a belföldi piacok alakulását. Lengyelország jelentős mennyiségű szilvát kap Szerbiából (Cacanska Rana), és már megkezdődött az import Moldovából is.

Az első, kis tételekben érkező lengyel termésű Herman szilva nagybani ára egy hete még az 5-7 PLN/kg (460-640 Ft/kg) közötti sávban alakult, július elejére viszont már a 4-6 PLN/kg (365-550 Ft/kg) tartományba esett vissza. Ez talán nem kifejezetten alacsony szint, de a szezon kezdetén, június és július fordulóján magasnak sem számít. Egy évvel ezelőtt (a szezon kezdetén, azaz július második felében) a szilva ára a nagykereskedelemben átlagosan 5,00 PLN/kg (460 Ft/kg) volt, két éve, szintén július közepén pedig a szezon 6,00 PLN/kg (550 Ft/kg) átlagárral indult. Ebben az aggasztó, hogy mind a 2022-es, mind a 2023-as szezonban a szilva nagykereskedelmi ára nagyon gyorsan csökkent. A 2023-as idény első napjaiban mintegy 40%-os volt a csökkenés, két évvel ezelőtt pedig az átlagár gyorsan a felére esett – ennek a hátterében is az import erős konkurenciája állt. Könnyen lehet, hogy az idei szezonban is hasonló forgatókönyvet láthatunk majd.

A cikkhez szemlézett írások:

W Polsce zaczął się nowy sezon handlu rodzimymi śliwkami

Kapcsolódó cikkek:

Németország: 6,5%-kal csökkent a 2023-as szilvatermés volumene

Lengyelország: jelentős áremelkedés a szilvaidény legvégén

Lengyelország: lassan véget ér a szilvaszezon

Lengyelország: a moldáv import nyomja le a hazai szilva árát

Lengyelország: az erős kereslet tartja magasan a szilva árát

Lengyelország: a szűkös kínálat miatt jó ára van a szilvának

Olaszország: közepes szilvatermés várható az idén

Spanyolország: a tavalyihoz képest enyhén nő a szilvatermés volumene

Németország: a tavalyinál 3,7%-kal kevesebb szilvára számítanak 2023-ban

Lengyelország: a tavalyinál magasabb árakkal startolt el a szilva feldolgozóipari felvásárlása

Szilva ágazati és piaci körkép

Lengyelország: megkezdődött a Kalipso szilva betakarítása

Lengyelország: ismét problémákkal kezdődik a korai szilva szezonja