Sokáig igen jó árakon lehetett értékesíteni a szilvát a lengyel piacokon, de ennek a moldáv dömping szeptember elején véget vetett.

Bár szeptember elején a szilva felvásárolt mennyisége nem nőtt jelentősen, az utóbbi napokban drámai mértékben és folyamatosan csökkennek az árak. A Sad24 lengyel szakportál a Grójec régió termelői csoportjainak visszajelzései alapján állította össze az alábbiakban látható grafikont, amely július végétől, a Kalipso fajta megjelenésétől kezdődik. Itt az első 6 hétben még 2,67 PLN/kg (220 Ft/kg) körül alakult a felvásárlási átlagár, igaz, a Cacanska Lepotica legjelentősebb tételei általában 2 PLN/kg (165 Ft/kg) körüli áron cseréltek gazdát. A 3,3 PLN/kg (272 Ft/kg) körüli árcsúcsot augusztus-szeptember fordulóján érte el a piac, azóta azonban jól látható, radikális a visszaesés.

Piaci elemzők szerint ennek egyértelmű oka a moldáv szilva behozatala, amely egyrészt nagy mennyiségben árasztja el a nagybani piacokat, másrészt egyes szupermarketekbe is utat talál. Jelenleg 2,2-2,3 PLN/kg (180-190 Ft/kg) között alakul az átlagár, ami 30%-os csökkenés jelent a hónap elejéhez képest, de vannak információk ennél lényegesen alacsonyabb árajánlatokról. Augusztus utolsó napjaiban a kései, nagy gyümölcsű fajták elsőként piacra lépő tételeinek ára még 5 PLN/kg (410 Ft/kg) körül alakult, ami folyamatosan emelkedett volna, ha nem érkezik meg az olcsó import. 

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny skupu śliwek spadły o 30% w tydzień. A mogliśmy być świadkami rekordów…

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: az erős kereslet tartja magasan a szilva árát

Lengyelország: a szűkös kínálat miatt jó ára van a szilvának

Olaszország: közepes szilvatermés várható az idén

Spanyolország: a tavalyihoz képest enyhén nő a szilvatermés volumene

Németország: a tavalyinál 3,7%-kal kevesebb szilvára számítanak 2023-ban

Lengyelország: a tavalyinál magasabb árakkal startolt el a szilva feldolgozóipari felvásárlása

Szilva ágazati és piaci körkép

Lengyelország: megkezdődött a Kalipso szilva betakarítása

Lengyelország: ismét problémákkal kezdődik a korai szilva szezonja