Továbbra is igen erős a kereslet a szilva iránt, olyannyira, hogy a feldolgozók már panaszkodnak a magas árak miatt.

Egyre jobban beindul a lengyel szilvaszezon, de a kései fajták piacra jutásával bekövetkező csúcsig még van egy kis idő. A GUS előrejelzése szerint a tavalyinál egyértelműen kevesebb szilva várható az idén, és minden valószínűség ez a volumencsökkenés a kései fajtáknál is jelentkezni fog.

Ez pedig nagyon is jól látszik a kereslet-kínálat némileg felborult viszonyában: jelentősen nagyobb a kereslet, mint a kínálat, és különösen igaz ez a feldolgozóipari igényekre. Olyannyira rossz a helyzet a feldolgozók szempontjából, olyannyira nehézkes az alapanyag beszerzése, hogy egyes üzemek az idei évben teljesen fel is hagynak a szilva feldolgozásával. És ez nem regionális probléma, Lengyelország minden területéről érkeznek ilyen hírek, ami világosan meg is jelenik az árak alakulásában.

Még augusztusban is, a felvásárlási kampány legelején sok felvásárló a 2022-es árakhoz hasonlóan 0,5-0,6 PLN/kg (43-52 Ft/kg) közötti ajánlatot tett az ipari szilvára. Ez azonban gyorsan 0,8 PLN/kg (70 Ft/kg) környékére emelkedett, de most már 1-1,5 PLN/kg (85-130 Ft/kg) között alakul, és a kínálat nem növekszik jelentősen.

A frisspiacon elsősorban az árak stabilitását kell kiemelni: szó sincs arról, hogy a 2022-es szezonhoz hasonlóan a nagy kínálati nyomás miatt az árak bezuhannának. Tavaly az étkezési szilva ára 1 PLN/kg (85 Ft/kg) körül kezdődött, a maximális ár pedig 2,5 PLN/kg (215 Ft/kg). Az idei, 2023-as évben az ár 2,5 PLN/kg (215 Ft/kg) szintnél kezdődik, de minőségi áru esetén inkább 3-4 PLN/kg (255-345 Ft/kg) között alakul, ami csaknem duplája a tavalyi átlagos árszintnek.

A cikkhez szemlézett írások:

Śliwki – duży popyt w przetwórstwie, ale…

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: a szűkös kínálat miatt jó ára van a szilvának

Olaszország: közepes szilvatermés várható az idén

Spanyolország: a tavalyihoz képest enyhén nő a szilvatermés volumene

Németország: a tavalyinál 3,7%-kal kevesebb szilvára számítanak 2023-ban

Lengyelország: a tavalyinál magasabb árakkal startolt el a szilva feldolgozóipari felvásárlása

Szilva ágazati és piaci körkép

Lengyelország: megkezdődött a Kalipso szilva betakarítása

Lengyelország: ismét problémákkal kezdődik a korai szilva szezonja