Az utóbbi 12 hónapban az árak emelkedése miatt aggasztó mértékben csökkent a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása Olaszországban.

A Coldiretti gazdaszervezet az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) legfrissebb számait elemezve 2023. augusztusára gyümölcsöknél 9,4%, zöldségeknél pedig 20,2%-os drágulást állapított meg az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ezen kívül a szervezet szerint a termelői és a fogyasztói árak közötti különbség háromszoros, azaz a gazdaság és a boltok polcai közötti úton megtriplázódik a zöldségek-gyümölcsök ára. Mindezt úgy, hogy a termelők olyan minimumárak biztosítását kérik, amelyek az olasz törvényeknek megfelelően elegendő legalább a termelési költségei biztosítására. Olaszországban az Istat adatai szerint a teljes élelmiszer-ágazatot 9,8%-os élelmiszer-infláció sújtotta az előző 12 hónapos időszakban.

Nem csoda, hogy aggasztó mértékben, 2023 első három hónapjában 8%-kal esett vissza a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ami így már a WHO által ajánlott 400 g/nap alatti szintre csökkent.

A cikkhez szemlézett írások:

Con inflazione frutta sale del 9,4% e verdura fino al 20,2%

Kapcsolódó cikkek:

Németország: a magasabb árak ellenére is nő a zöldség-gyümölcs fogyasztás

EU: továbbra is akadályok nehezítik a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának növekedését

Spanyolország: tovább csökken a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Olaszország: 17%-kal drágultak a zöldségek a tavalyi árakhoz képest