Az előző héthez képest ismét 5%-kal csökkent a sárgarépa ára a lengyel piacokon, de az idei termés volumene a prognózisok szerint igen alacsony lesz.

Lengyelországban most kezdődött meg a sárgarépa betakarítási időszakának csúcsa, emiatt egyre nagyobb a piacokon a kínálat. A kereslet növekedésének dinamikája azonban messze elmarad ettől, még úgy is, hogy főleg hazai termésű gyökérzöldség forog a belföldi piacon. Európában úgy tűnik, mindenkinél komoly készletek állnak rendelkezésre, és a túlkínálatot növeli, hogy a 90%-ban exportfüggő Hollandia is egyre agresszívebben keres európai partnereket, tekintettel arra, hogy Afrikában nincs nagy érdeklődés a németalföldi tételek irányában.

A fenti okok miatt a lengyel nagybani piacokon is komolyan érezhető ez lefelé mozgó spirált eredményező árnyomás, de meg kell jegyezni, hogy itt még mindig jobb a helyzet, mint Hollandiában, ahol az előző héten a “B” osztályú sárgarépa ára 13%-kal esett vissza (19-ről 16,5 euró/100 kg-ra, azaz 75-ről 65 Ft/kg-ra). A lengyel nagybani piacokon a tisztított, zsákos kiszerelésű sárgarépa a 0,9-1,1 PLN/kg (75-90 Ft/kg) szintről 0,8-1,0 (65-80 Ft/kg) tartományba süllyedt, ami átlagosan kb. 5%-os áresést jelent.

A fenti ábrán látható, hogy a nagybani piaci átlagár hosszú évek óta a legalacsonyabb, leginkább a 2021/22 és a 2020/21-es idényekben tapasztaltakhoz hasonló. Ebben a két évben azonban a szeptembert követő időszakban teljesen másként folytatódott az árak alakulása: három éve, a 2020/21-es szezonban október közepéig folytatódott az árcsökkenés, ami 0,6 PLN/kg (50 Ft/kg) környékén állt meg, és kisebb-nagyobb ingadozásokkal ez januárig tartotta is magát. Két éve, a 2021/22-es évben viszont a csökkenés sokkal gyorsabban befejeződött, és egy 0,8-0,9 PLN/kg (65-75 Ft/kg) közötti ársáv tartotta magát január végéig. Idén csak találgatni lehet, hogy a következő hónapokban hogyan alakulnak majd az árak, de az igen valószínű, hogy a szeptember végi áralakulás már meghatározó lesz a továbbiak szempontjából. Pláne úgy, hogy a Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzései szerint nemhogy nagy terméssel nem kell számolni, hanem éppen hogy minden idők legkisebb lengyel sárgarépatermése várható (az import, főleg a holland áru behozatala még nagyon sokféleképpen alakulhat, de valószínű, hogy most egy pillanatnyi túlkínálati helyzetről van szó.)

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny marchwi wciąż pod presją

Kapcsolódó cikkek:

Ausztria: a 37. héten sem változott a sárgarépa ára a nagybani piacokon

Lengyelország: jelentősen mérséklődött a sárgarépa ára

Ukrajna: ismét mélyrepülésben a sárgarépa ára

Ausztria: a 36. héten nem változott a sárgarépa ára a nagybani piacokon

Ausztria: a 35. héten nem változott a sárgarépa ára a nagybani piacokon

Ausztria: a 34. héten hatalmasat esett a sárgarépa ára a sógoroknál

Ausztria: a 33. héten nem változott a sárgarépa ára a sógoroknál

Lengyelország: augusztus közepén nagyot esett a sárgarépa ára