A hollandiai Meierijstad mellett megkezdődött Európa legnagyobb, nem kísérleti, hanem élesben termelő PV-málnaültetvényének létesítése. 

A GroenLeven megkezdte Európa legnagyobb, bogyós gyümölcsös PV projektjének építését, melynek végén 24206 napelem alatt fognak málnát termeszteni. A napelemek mintegy 2810 háztartás számára elegendő energiát termelnek majd. A GroenLeven agri-PV-projektje Hollandia Észak-Brabant tartományában, Meierijstad településen valósul meg. Főleg málnát, de szedret, ribizlit és spárgát is termesztenek majd az üzemben. A GroenLeven már több agrár-PV projektet is megvalósított Hollandiában, ezek együttesen közel 15 megawattot tesznek ki.

Építés a kísérleti projekt után

Európa legnagyobb agrár-PV projektjének megépítését egy kísérleti projekt előzte meg. Maarten van Hoof málna- és szederültetvényeinek egy része fölé már 2020-ban napelemeket telepítettek. A sikeres eredmények után van Hoof úgy döntött, hogy a teljes málnatermését napelemekkel szereli fel.

A napelemek előnyei

„Általában fóliát helyezünk a gyümölcsök fölé, hogy megvédjük őket a zord időjárási viszonyoktól” – magyarázza Maarten van Hoof. „A málna nem bírja a sok csapadékot, gyorsan megpenészedik. Emellett a panelek strapabíróbbak is a fóliánál, nagy szélben sem csapkodnak, ráadásul munkaerő-takarékosak is, mivel a fóliát gyakran kell cserélni. Ez egy olyan befektetés, amely jövőbiztossá teszi a vállalkozásomat.”

WUR-kutatás

A GroenLeven már több agrár-PV projektet is megvalósított, többek között málna, egyéb bogyós gyümölcsök és szamóca fölött. Bram Wasser, a GroenLeven agri-PV projektvezetője szerint: „Az agri-PV számos előnnyel jár, de minden egyes gyümölcsfajta más-más agri-PV felhasználást igényel. Ezért a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézettel (WUR) közösen vizsgáltuk azt, hogy melyik ismert holland gyümölcsfajnál melyik agri-PV a legmegfelelőbb alkalmazás. Kutatásaink többek között a panelek fényáteresztését (PAR), a panelek alatti klímát, a hőmérsékletet, a növényvédőszer-csökkentést, a gyümölcstermést és a Brix-értéket vizsgálták”.

A cikkhez szemlézett írások:

Start bouw grootste zonnepanelenproject van Europa

Kapcsolódó cikkek:

Agrovoltaika –az igazi 2:1-ben megoldás hőségben és energiaválságban

Átlátszó napelemeket az üvegházakra?

Olaszország: 1,2 milliárd euró agrár-napelemekre