Az előző, csapadékos időszakhoz képest átalakul időjárásunk: szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek fölénk, csökken a csapadékhajlam. 

Körülbelül egy hete érte el hazánkat az első mediterrán ciklon, amelyet azóta több is követett. Az eső mellett záporok, zivatarok is előfordultak, 17-én helyenként felhőszakadás is kialakult villámárvizekkel. Összességében az elmúlt 10 nap során nagy területen esett 40-70 mm, de a Dunántúlon 100 mm feletti összegek is előfordultak, több folyónkon pedig árhullám vonul le. Kevesebb esett a Tiszántúlon, főleg annak északi részén: arrafelé helyenként még 20 mm sem jött össze. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege hazánk nyugati kétharmadán jelentősen, helyenként 60-90 mm-rel is meghaladja a sokéves átlagot, míg Szolnok térségében és a Tisza felső folyásánál 20-25 mm-rel elmarad attól.

A felszín közeli talajréteg országszerte vizes, sáros, többfelé újra megjelent a belvíz. A nedvességből bőven jut a középső és mélyebb talajrétegekbe is. A hőmérséklet a múlt hét elején 2-4 fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a borongós, tartósan csapadékos tájakon csak 12-15 fokig melegedett a levegő, míg máshol 18-23 fokot mérhettünk.

Az érkező meleg a növények fejlődését is felgyorsítja majd, viszont a gyomok növekedése is elkezdődik. Az OMSZ legfrissebb NDVI vegetációs index térképei az április végére, május elejére vonatkozó állapotot mutatják. Az évszaknak megfelelően ebben az időszakban is a zöld tömeg növekedése volt a jellemző, de a növekedés üteme az előző időszakhoz képest csökkent. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál azonban így is országszerte magasabb az index értéke, kivéve a középhegységeink erdeiben, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt lemaradásban van a vegetáció.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 130 és 180 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak. Ez 30-70 foknappal elmarad a tavalyi értékektől. A sokéves átlaghoz képest pedig már 40-80 foknapos az elmaradás, ami azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai szűk egy héttel később következnek be a szokásosnál. Az átlagosnál enyhébb tél és kora tavasz miatt a kultúrák a szokásosnál hamarabb fejlődésnek indultak, viszont áprilisban és májusban gyakran volt az optimálisnál hidegebb időjárás.

A folytatásban átalakul időjárásunk: szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Így csökken a csapadékhajlam, tartós, országos csapadék már nem valószínű, és jellemzően 23 és 28 fok közötti maximumokra lehet számítani a hét közepéig. A napos, meleg időben szikkadni kezd a talaj, megszűnnek a belvízfoltok.

A cikkhez szemlézett írások:

A májusi eső után megérkezik a meleg is