A hosszan tartó aszály miatt a nektarinültetvényeken fokozott gyümölcshullás tapasztalható, és a gazdák nem tudnak öntözni sem. 

Katalóniát továbbra is súlyosan érinti az aszály. Korábban már beszámoltunk róla, hogy április végén lezárták az Urgell-csatornát (Lleida), amely már csak a lakosság ivóvíz-ellátására és a gyümölcsfák vészhelyzeti öntözésére szolgáltat vizet. Ez 8600 hektárnyi gyümölcsöst területet érint, és a vízhiány első jelei már látványosan jelentkeznek. Az előző hét végén a Katalán Gyümölcstermesztők Szövetsége (Afrucat) sajtótájékoztatóján egy nektarinültetvényen mutatták be az Urgell-csatorna lezárásának következményeit: a fákról lehulló száraz gyümölcsöket és a kiterjedt levélhiányt.

Manel Simon, az Afrucat vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kijelentette: „Egy korábban megjósolt pusztulás krónikájának valósággá válását láthatjuk. Ezen a 10 hektáros birtokon, amely saját tavacskájából kapja a vizet, a termés máris elveszett. Egy fának a termelési fázisában körülbelül 40 liter vízre van szüksége naponta, most pedig kétnaponta 4 liter vizet kap. Összehasonlításképpen: egy napi zuhanyozással 200 liter víz vész el. Az öntözési társulásokkal tartott legutóbbi ülésen az is szóba került, hogy talán itt az ideje visszatérni a néhány évvel ezelőtti gyakorlathoz, amikor még széles körben elterjedt volt a víztakarékossággal kapcsolatos tudatosság. A lakosságnak kiosztott vízmennyiség 20%-os csökkentése lehetővé tenné, hogy idén nyáron több öntözést végezzünk a gyümölcsfák számára, és növelnénk a fák túlélési esélyeit. Ebben a helyzetben a gyümölcstermesztők számára az a dilemma áll fenn, hogy bár ideális lenne az összes aszalt gyümölcsöt leszedni, viszont ez olyan munkaerő-költségekkel járna, amelyeket sehogy sem lehetne áthárítani. A másik lehetőség, hogy várhatnak, amíg a fa, ha kellően stresszes, spontán ledobja a gyümölcsöket, de addig még többet szenved a növény.”

Az Afrucat továbbra is egyértelmű és szigorú kritériumokat követel a vízfelhasználás rangsorolására, előnyben részesítve a termőképes, évelő fás szárú növényeket, amelyeknek négy-öt évbe telik, amíg újra termőre fordulhatnak, ha elpusztulnak. Ehhez az szükséges, hogy azok, akik nem tudnak öntözni, biztosak lehessenek abban, hogy pénzbeni kompenzációt kapnak. Ebből az alkalomból az Afrucat az EU Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának (DG Agri) tagjaival is találkozott, hogy tájékoztassa őket a katalán gyümölcságazat helyzetének súlyosságáról, és az európai adminisztrációtól kötelezettségvállalást is kapott arra, hogy elegendő forrást mozgósítanak majd a katalán gyümölcstermesztés megmentésére.

A cikkhez szemlézett írások:

Katalonien: Obstbäume werfen durch fehlende Bewässerung erste Nektarinen ab

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: súlyos szárazság fenyegeti Katalóniát