A berlini Fruit Logistica zöldség-gyümölcs szakmai kiállításon immár 18. alkalommal hirdetnek győztest az innovatív termékek között. Íme a 2024-es Innovációs Díj jelöltjei!

A 2024-es évben a Fruit Logistica egy újdonsággal is szolgál: idén két innovációs díjat osztanak ki, egyet a hagyományos zöldség-gyümölcs kategóriában, egyet pedig gépészet és technológia kategóriában Fruit Logistica Innovation Awards Technology (FLIA TECH) elnevezéssel. A két díj a kiállítás záró napján, pénteken kerül kiosztásra, mindkét kategóriában 5-5 jelölt mérkőzik az elismerésért. Lássuk először a hagyományos kategória 2024-es jelöltjeit!

A Fruit Logistica Innovation Award (FLIA) 2024. évi jelöltjei:

“Three Halves Avocado Fresh with 30 days shelf life”, Infuseo, Franciaország

Fogyasztásra kész, friss, tartósítószert, étkezési savakat és adalékanyagokat nem tartalmazó avokádó, amely hűtőpulton 30 napig eltartható. A csomagolás teljesen átlátszó, 100%-os termékhasznosítást és zéró élelmiszer-hulladékot tesz lehetővé. A gyártó szerint a fogyasztók a termék megvásárlásával felelős, környezettudatos döntést hozhatnak.

Zucchiolo“, Unica Fresh, S.L., Spanyolország

A Zucchiolo salátákban az uborkához hasonlóan nyersen is felhasználható, de a cukkinihez és a padlizsánhoz hasonlóan is elkészíthető. Pont sokoldalú felhasználhatósága teszi különlegessé. A termék közösségi jellegét hangsúlyozza, hogy az értékesítéséből származó bevétel 50%-át a forgalmazó nemes célokra fordítja, mint amilyen például a rák vagy a degeneratív betegségek kezelési módszereinek kutatása.

“Frutastic”, Gautier Semences, Franciaország

A Frutastic egy partenokarp (mag nélküli) cukkini, amely konzisztensen jó hozamokat biztosít többfajta beltéri, termesztőberendezésben történő termesztés esetén. A Gautier Semences szerint a termék a környezettudatos termesztés feltételeinek megfelel, ami azt jelenti, hogy kevesebb hulladékot termel és kevesebb kémiai anyagot (műtrágyát, növényvédő szert) igényel.

“Exceed Watermelon”, Staay Food Group B.V., Hollandia

A hosszú eltarthatósági idejű minidinnye a kényelmi és a környezettudatos szemlélet követelményeinek egyaránt megfelel: mag nélküli, roppanós, friss húsa miatt kevesebb hulladék keletkezik, tökéletes választás kis, akár egyszemélyes háztartásokban élők részére. A termelők is szeretni fogják, mivel a fajta a legszélsőségesebb körülmények között is bőséges termést hoz.

“Calypso Sweet Red Onions” Bedfordshire Growers, Egyesült Királyság

A Calypso lilahagyma egy ma már 80 éves nemesítő több, mint 30 éves munkájának eredménye. Harmonikus íze az édes tartomány felé tolódik el, alacsony allil-szulfid tartalma miatt a csípős hagymaíz kevésbé domináns, a piros-rózsaszín, néhol mélyvörösbe bukó vastag rétegek húsa roppanós élményt kínál.

A cikkhez szemlézett írások:

The 2024 Innovation Award nominees

Kapcsolódó cikkek:

Fruit Logistica 2024: a technológiai innovációs díj (FLIA TECH) jelöltjei

Fruit Logistica 2023: az innovációs verseny jelöltjei

Fruit Logistica 2022: az innovációs verseny jelöltjei