A berlini Fruit Logistica zöldség-gyümölcs szakmai kiállításon idén első alkalommal hirdetnek győztest műszaki-technológiai kategóriában. Íme a jelöltek!

A 2024-es évben a Fruit Logistica egy újdonsággal is szolgál: idén két innovációs díjat osztanak ki, egyet a hagyományos zöldség-gyümölcs kategóriában, egyet pedig gépészet és technológia kategóriában Fruit Logistica Innovation Awards Technology (FLIA TECH) elnevezéssel. A két díj a kiállítás záró napján, pénteken kerül kiosztásra, mindkét kategóriában 5-5 jelölt mérkőzik az elismerésért. A “hagyományos” kategória után lássuk a technológiai terület 2024-es jelöltjeit!

“Aspara to go“, Hepro GmbH, Németország

A készülék a világ legkisebb, önkiszolgáló módon működő spárgahámozó készüléke: mindössze 0,34 m² helyet foglal. Zöld és fehér spárga hámozására egyaránt használható, egy adagot kevesebb, mint egy perc alatt képes megpucolni. A műveletet az adott spárgasíp vastagságához illeszkedően önműködően végzi. Ideális választás kiskereskedelmi láncok számára, mivel a készülék belsejében található víztartályok miatt kihelyezéséhez csak egy konnektor szükséges.

“Crop Load Vision”, Croptracker, Inc., Kanada

Az egyelőre csak iOS operációs rendszerű készülékekre fejlesztett mobilalkalmazás, valós idejű gyümölcsszámlálást végez, így a termesztő gyorsabban és pontosabban kaphat adatokat a termésbecslés elkészítéséhez. Az alkalmazásnak nincs szüksége sem telepítésre, sem internet-kapcsolatra. Az alkalmazott szoftvert úgy fejlesztették ki, hogy kiküszöbölje az esetleges dupla vagy többszörös számlálásból eredő hibákat, eltéréseket. A gyümölcsszámlálás eredményei azonnal megjelennek a kijelzőn.

“Mirical”, Koppert, Hollandia

A Koppert új, felhasználó- és környezetbarát csomagolása 99%-kal kevesebb műanyagot tartalmaz, mint korábbi termékeik. A paradicsomtermesztő létesítményekben könnyen kihelyezhető, Macrolophus pygmeus polifág ragadozó poloskát tartalmazó apró “rovarházak” lakói a dél-amerikai paradicsommoly (Tuta absoluta), az üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) és a dohányliszteske (Bemesia tabaci) elleni biológiai védekezésre használhatók. Emellett szívesen fogyasztják a fitofág atkákat, a levéltetveket és az aknázólegyek lárváit is.

“Optical Roto-cut vegetable trimmer”, Wyma Solutions, Új-Zéland

A teljesen automatizált készülék optikai felismerő rendszerének és mesterséges intelligencián alapuló vágórendszerének köszönhetően csomagolás vagy feldolgozás előtt a beállításoknak megfelelően végzi el adott zöldségfélék levelezését, vágását. A rendszer felméri az egyes zöldségek súlyát, alakját, meghatározza az ideális vágási pontot, majd végrehajtja a vágást – és teszi mindezt 0,2 másodperc alatt. Használata az üzem működésének fenntarthatóságát és hatékonyságát egyaránt jelentősen javítja. Valós körülmények között 80%-os munkaerőigény-megtakarítást,és 20%-kal kisebb veszteséget eredményező  pontosabb vágást értek el alkalmazásával.

“Apogee“, German Bionic, Németország

Ez az exoszkeleton az emberi intelligenciát a gépek erejével kombinálja, használatával a kemény fizikai munkát végzők egészségi állapota jobban megőrizhető, biztonságuk jobban garantálható. A robotzsaru-szerű ruhát a legegyszerűbb úgy elképzelni, mint egy többfunkciós szervót: emelésnél 30 kg plusz súly alól mentesít, lehajolva végzett munka esetén tehermentesíti a hátat, és sétálás közben is segíti a lábat, ami még könnyebbé teszi nehéz terhek cipelését.

A cikkhez szemlézett írások:

The 2024 Innovation Award nominees

Kapcsolódó cikkek:

Fruit Logistica 2024: az innovációs díj (FLIA) jelöltjei

Fruit Logistica 2023: az innovációs verseny jelöltjei

Fruit Logistica 2022: az innovációs verseny jelöltjei