Az április 5-7. között Berlinben megrendezésre kerülő Fruit Logistica zöldség-gyümölcs szakmai kiállítás és vásár egyik hagyományos eseménye az innovációs verseny, melynek megnyerésére idén 10 gyártó nevezett be különféle termékeivel. Lássuk a díj jelöltjeit!

Amela paradicsom (Granada La Palma, Spanyolország)

Az Amela egy Japánban kifejlesztett innovatív paradicsomfajta. Legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon alacsony vízigényének köszönhetően a cukrok és a savak koncentrálódnak a termésben, így magas Brix értéke mellett igen gazdag tápanyagokban és aminosavakban. Kiegyensúlyozott ízvilággal rendelkezik, 50 és 140 grammos méret között termeszthető.

Amoresco® karfiol (HM Clause SAS, Franciaország)

Ez egy béta-karotinban gazdag, narancsszínű pagoda karfiol (vagy „romanesca” típusú karfiol), mely kifejezetten különleges formavilágával, és édeskés ízével hódíthatja meg a vásárlókat. Érdekes színét főzést-sütést követően is megtartja, a frisspiacon pedig novembertől februárig érhető el, de minden bizonnyal a fagyasztott zöldségek piacán sem vall majd szégyent.

Repülő autonóm gyümölcsszedő robotok (Tevel Advanced Technologies Ltd., Izrael)

A kézi munkaerőigény csökkentésére vagy akár kiváltására fejlesztett robot működése teljes egészében mesterséges intelligencián és számítógépes képfeldolgozó algoritmusokon alapul. A gyártó szerint a robot többféle gyümölcsöt is képes pont a kíméletes szedéshez szükséges optimális szögből és pozícióból megközelíteni, és a gyümölcs érettségi fokát szenzoraival érzékelve döntést hozni arról, hogy az adott gyümölcsöt leszedje-e vagy sem.

Genap energiatermelő víztározó-borítás (Genap B.V., Hollandia)

A Genap Energy Cover több technológiát ötvöz: nem csak hogy lebegő, úszó takarást biztosít a víztározók számára, védve az értékes öntözővizet a párolgástól és az algásodástól, hanem integrált napalemeinek köszönhetően környezetbarát energia termelésére is képes.

iStemTM száras karfiol (Syngenta Seeds BV, Hollandia)

Az új, száras karfiol több előnyös tulajdonsággal rendelkezik: remekül porciózható, nyersen és főzve-sütve is fogyasztható. A szár a Syngenta szerint körülbelül 13 cm-re nő, amelyen a kisebb szár képződik, rajta a húsos levelekkel. Rostokban gazdag szára is ehető, édes, diószerű íze van.

Red Crush® vörös salátacsalád (Gautier Semences, Franciaország)

A Red Crush® az első teljesen vörös színű saláta, amelynek intenzív színeződése kívülről-befelé haladva egyre halványul. A Red Crush® fajtacsaládba számos változat tartozik, a roppanós levelű Little Gem-től az édesebb ízű, finomabb levélszerkezetű Mini Cos-ig, és a fűrészes levelű Multileaf fajtáig.

Schur®Star házi borsónövesztő zacskó (Schur Star Systems GmbH, Németország)

A házi (akár panel-) kertészkedés híveinek készült ez a kenderrost termesztőközegű, előre elkészített, ablakpárkányra helyezendő kis eszköz. A környezetbarát anyagból készült fólia alatt növekednek a borsó növények, amelyek oldalról öntözhetők. A gyártó szerint az első betakarítással még nincs vége a „szezonnak”, mivel az eszköz újra és újra felhasználható.

Sinclair EcoLabel HOMETM komposztálható gyümölcscímke (Sinclair International Co., Egyesült Királyság)

A Sinclair Ecolable HOMETM egy innovatív, közvetlen a gyümölcsre helyezendő, gyümölcskímélő, komposztálható címke nagy átmenő teljesítményű automatikus címkézőgépekhez. Papír alapú, műanyagot nem tartalmaz, különböző méretekben kapható.

SunionsTM (BASF Vegetable Seeds Business, Hollandia)

A SunionsTM hagymafajta nem csak azért különleges, mert szeleteléskor nem csal könnyeket a szakács szemébe, hanem azért is, mert lágy, édes ízét még tartós tárolást követően is megőrzi. A gyártó információi szerint 350-750 g-os hálós kiszerelésben kapható.