A berlini kiállítás hagyományos eseménye az innovációs verseny, melynek 10 jelöltjét mutatjuk be röviden. 

A Fruit Logistica Innovation Award (FLIA) a zöldség-gyümölcs ágazat kiváló újításainak elismerése, a termeléstől egészen az értékesítésig, azaz frisspiaci termékek, szolgáltatások, technológiai megoldások vagy komplett rendszerek is bekerülhetnek a legjobb 10, azaz a fődíj jelöltjei közé. Fontos kritérium, hogy az innovációs díjra jelölt terméknek/szolgáltatásnak a 2021. november 1. és 2022. október 31. közötti időszakban már a piacon kellett lennie, azaz nem lehet frissen a laborból vagy a tervezőasztalról hozott ötletekkel nyerni. A résztvevők 2022. november 11-éig jelentkezhettek termékeikkel/szolgáltatásaikkal, majd egy zsűri a jelöltek számát 10-re csökkentette le. Érdekesség, hogy idén a Food Autonomy révén egy magyar versenyző is bekerült a 10 legjobb jelölt közé. A díj nyertesét február 10-án, 14:30.kor hirdetik ki. Következzenek az Innovációs Díj várományosai:

Brocomole ¿Y si? de Bouquet (Anecoop S. Coop., Spanyolország)

Egy új, alternatív mártogatós szósz a guacamole szerelmeseinek. Azzal, hogy a gyártó brokkolit adott a guacamoléhoz, 50%-kal csökkentette a karbonlábnyomot, mivel a brokkoli termesztése kevesebb vizet igényel, mint az avokádóé. A „Brocomole” 97%-ban friss brokkoliból és avokádóból készül, kiváló rost-, C-vitamin- és káliumforrás.

Avisomo Growth Station (Avisomo AS, Norvégia)

Az Avisomo Growth Station egy teljesen moduláris, skálázható, rugalmas és automatizálható vertikális növénytermesztési rendszer. A Growth Station gyakorlatilag a világ minden pontján lehetővé teszi a termesztők számára, hogy bármilyen növényt termeljenek anélkül, hogy az infrastruktúrát változtatniuk kellene, függetlenül a termesztőlétesítmény méretétől.

Q Eye Smart (BIOMETiC, Olaszország)

A teljes egészében mesterséges intelligencia vezérelte platformon alapuló Q Eye Smart precíz, automatizált gyümölcsválogatást tesz lehetővé. Jelentősen képes megnövelni a válogatás minőségét és teljesítményét.

LEDFan Greenhouse Toplight (Food Autonomy, Magyarország)

A LEDFan magyar-holland ötleten alapul, mégpedig azon, hogy a termesztőlétesítményekben használt LED lámpák hulladékhőjét a lámpák felett elhelyezett ventilátorokkal visszafújva a növényekre jelentősen csökkenthető az üvegházak energiafogyasztása. Már tavaly is beneveztek volna, de megvárták két teljes év üzemi adatait, melyek alapján a fűtési költségeknél jelentkező megtakarítást 15-20% közöttinek bizonyult. A mai energiaárak mellett nem is kell különösebb magyarázatot fűzni ahhoz, hogy ez egy gazdaság számára mit jelent. 

Prémium minőségű holland vanília (Koppert Cress BV, Hollandia) 

Az orchideafélék (kosborfélék) családjába tartozó Vanilla planifolia faj esetében három évbe telik a “vaníliababok” (valójában toktermések) megérlelése, ám ezt a prémium minőségű holland fekete fajtát igen későn szüretelik, így íze is más lesz: egy félig aszalt muskotályos szőlőhöz hasonlítható, mely még éppen nem mazsola.

Tálcás szuvidált spárga (Märkische Höfe Beelitz GmbH, Németország)

A tálcás csomagolású termék vegyesen tartalmaz fehér és zöld spárgadarabokat, amelyeket saját levükben már előfőztek (szuvidáltak) az intenzívebb ízélmény és a hosszabb eltarthatóság érdekében. Főételként és köretként egyaránt fogyasztható, igen rövid idő alatt feltálalható.

OR almalé-adagoló készülék (Oranfresh srl, Olaszország)

Egy önkiszolgáló fogyasztási helyeken elhelyezhető almalé-adagoló, mely frissen préselt palackos almalevet szervíroz. A friss almalé természetes oxidációját víz és aszkorbinsav (C-vitamin) hozzáadásával akadályozza meg.

evolutionS tálcafóliázó gép (Packaging Automation Ltd, Egyesült Királyság)

Az evolutionS a tálcák fóliázásának minden lépését optimalizálja, ezért pontosabb, megbízhatóbb és hatékonyabb, mint korábbi változatai. Jelenleg a legfejlettebb, legnagyobb átmenőteljesítményű egysoros fóliázógép a piacon.

Tatayoyo paprika (Rijk Zwaan BV, Hollandia)

A Rijk Zwaan mókás nevű Tatayoyo paprikái vad paprikafajtáktól kölcsönzik rendkívül friss, gyümölcsös érzetű ízüket. A paprikák mérete a snack és a normál méret közötti, élénk narancssárga színük teszi őket még különlegesebbé.

IDEAL sárgadinnye (Syngenta Seeds BV, Hollandia)

Az IDEAL sárgadinnyékben a szabadalmaztatott Harvest Indicator tulajdonságot alkalmazta a Syngenta, ami azt jelenti, hogy a dinnyehéj színe megváltozik akkor, amikor eljött a betakarítás IDEÁLIS időpontja, ráadásul ezt a fajtajelleget nem génmódosítással, hanem hagyományos nemesítő munkával érték el a szakemberek. Így a termékek uniformitása garantált, nem a szár repedéseiből vagy egyéb érzékszervi tulajdonságok alapján kell következtetni arra, hogy a termés mennyire érett.

A cikkhez szemlézett írások:

The Fruit Logistica Innovation Award

Kapcsolódó cikkek:

Fruit Logistica 2022: az innovációs verseny jelöltjei

A Fruit Logistica 2022 innovációs díjának győztesei

Megnyitotta kapuit a berlini Fruit Logistica kiállítás és vásár