„Reméljük, hogy a héten már francia őszibarackot és nektarint láthatunk a szupermarketekben!” 

Június elején a Francia Gyümölcstermelők Szövetsége (FNPF), valamint a Francia Őszibarack- és Kajszitermelők Szövetsége (AOP Pêches et Abricots de France) levelet küldtek a legnagyobb francia kiskereskedőknek, amelyben arra szólították fel őket, hogy mielőbb térjenek át a spanyolról a francia eredetű gyümölcsök beszerzésére.

„Egy hetes késéssel kezdődik az idei francia őszibarack- és nektarinszezon. Elméletileg a francia őszibaracknak és nektarinnak már a múlt héten a polcokon kellett volna lennie” – nyilatkozta Raphaël Martinez, a termelői szervezet igazgatója. „Reméljük, hogy ezen a héten már megérkeznek a boltok polcaira a gyümölcsök. A kiskereskedőknek ehhez a helyzethez alkalmazkodniuk kell, és át kell állniuk a francia barackra”.

„A gyümölcstermesztők kézzelfogható jeleket várnak a francia forgalmazóktól arra vonatkozóan, hogy partnerek lesznek az idei szezonban is. Őszibaracknál és nektarinnál a spanyolról a francia gyümölcsre történő átállás minden nyáron egy kényes pillanat, amit idén a kedvezőtlen időjárási körülmények még tovább bonyolítottak. A francia gyümölcsök megérkezése azt jelenti, hogy az értékesítési pontok már jól elláthatók hazai termésű áruval, és a termelők tájékoztatták minden partnerüket” – áll a két szervezet közleményében.

„Most fog megmutatkozni a különbség azok között, akik csak mondogatják, hogy partnerséget vállalnak a francia termelőkkel, és azok között, akik ezt ténylegesen meg is valósítják!”

Az alábbiakban a francia kiskereskedelmi láncoknak címzett levelet közöljük:

„Tisztelt Hölgyem/Uram,

A francia őszibarack és nektarin állományok fejlődése az utóbbi három hétben tapasztalható viszonylag magas hőmérsékletnek és a magas páratartalomnak köszönhetően egyértelműen felgyorsult. Az idei betakarítás kezdő időpontja hamarosan elérkezik, és termelőink olyan mennyiségű gyümölcsöt fognak tudni kínálni, ami lehetővé teszi a sikeres szezonkezdetet. A Dél-Franciaországban károkat okozó viharokat követően úgy látjuk, hogy a gyümölcsök minősége napról napra javul.

Ilyen körülmények között reméljük, hogy Önök mindent megtesznek annak érdekében, hogy a francia fogyasztók elvárásainak megfelelően a lehető leggyorsabban hazai termékekkel lássák el értékesítési pontjaikat. A francia gyümölcstermesztőknek nyújtott támogatás, amelyet a legtöbb forgalmazó az AOP Pêches et Abricots de France fennállásának 15. évfordulója alkalmából kifejezett, most már a gyakorlatban is megvalósulhat.

Ez a gyors és hatékony szezonindítás elengedhetetlen ahhoz, hogy együttesen sikeres nyári gyümölcsszezont zárjunk. Számítunk önökre!

Françoise Roch, az FNPF elnöke

Bruno Darnaud, az AOP Pêches et Abricots de France elnöke.”

A cikkhez szemlézett írások:

Harvest delay recovered: “We hope to see French peaches and nectarines in supermarkets this week!”

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: a tavalyihoz hasonló őszibaracktermés várható

MEDFEL: 14%-kal nagyobb őszibaracktermést takaríthatnak be Európában