A májusban hullott sok csapadék csak a korai fajtákban okozott károkat, a középérésű fajtáknál nagyobb átmérőt eredményezett. 

Verona környéke régóta meghatározónak számít az olasz cseresznyetermesztés szempontjából. Az idei szezonról Bragantini Marco (Cherry Passion) és Stefano Pezzo valamint Alessio Costa (LC Fruit, Monteforte D’Alpone) adott rögtönzött helyzetképet. Mindegyikük meglehetősen pozitív képet adott a mostani szezonról: a termelők jelenleg teljes erővel a betakarításra koncentrálnak a legfontosabb helyi fajta, a Mora di Verona esetében. „A gyümölcsök esztétikailag is jól néznek ki, és nagyon jó az ízük, annak ellenére, hogy az időjárás eddig nem volt a legkegyesebb a termesztőkhöz. A Mora di Verona cseresznyét markánsan édes íz jellemzi, sokkal édesebb, mint a többi hasonló időpontban érő fajta, ez pedig ellensúlyozza a közepes gyümölcsátmérőt. A szüret még pár napig folytatódik, és ha az időjárás az előrejelzéseknek megfelelően jó marad, biztosak vagyunk benne, hogy mind a terméssel, mind az értékesítéssel elégedettek leszünk”.

Jelenleg még a Mora di Verona mellett a Ferrovia betakarítása is folyamatban van, de megkezdődött az első Kordia betakarítása is, és hamarosan a Regina következik.

Alessio Costa szerint a májusban mindenekelőtt a heves esőzések miatt szenvedtek a termelők, a csapadék a korai fajták nagy részét megrongálta, de ez szerencsére a teljes termelésnek csak 10%-át tette ki. Minden rosszban van valami jó, így a középkésői cseresznyefajtáknak kifejezetten jót tett a bőséges esőzés. Ezért Idén sokkal nagyobb gyümölcsátmérőkre számítanak, mint az aszályos tavalyi évben.

Az értékesítés egyelőre jól megy, és igaz ugyan, hogy a termés mennyisége nem éri el a tavalyi volument, sőt, a kereslet meg is haladja a rendelkezésre álló mennyiséget, de ez a piaci helyzet az árak megduplázódását eredményezte. Sokkal kevesebb gyümölcs érkezik ugyanis Pugliából és Emilia-Romagnából, de Spanyolországból is, az ezeken a területeken uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt.

A cikkhez szemlézett írások:

Ciliegie veronesi, le difficoltà sono alle spalle

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: jégesővel kísért zivatarsáv pusztított a Radom környéki cseresznyésekben

Franciaország: a tavalyinál 5%-kal kisebb cseresznyetermés várható az idén

Világpiaci kitekintés: a cseresznye piaca