Az Agreste információi szerint a 230 ezer tonna körülire várt országos termés csaknem megegyezik a tavaly betakarított mennyiséggel. 

Az Agreste június 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint a 2023-as francia őszibarack- és nektarintermés 228 700 tonnára prognosztizálható, ami csaknem megegyezik az előző évben betakarított mennyiséggel, és nagyon közel áll az utóbbi 5 év átlaghoz.

Franciaországban (a cseresznyéhez hasonlóan) őszibarack 95%-át három fő körzetben termelik meg ((Okcitánia [Occitanie], Auvergne–Rhône-Alpes és Provence-Alpes-Côte d’Azur [PACA]), az egyes régiókban az Agreste jelentése szerint az idei termés a következőképpen alakul:

Occitanie:  2022-ben az országos termés 45%-át adta a körzet, elsősorban Roussillon és Gard környékén. Május végén jégeső sújtotta Occitanie régió több körzetét, amelyek pontos terméscsökkentő hatása még nem ismert, Roussillonban viszont az utóbbi időszak esőzései csökkentették az év eleje óta uralkodó vízhiányos állapot súlyosságát.

Auvergne-Rhône-Alpes: a főként a Rhône-völgyének köszönhetően az országos termés 18%-át adó körzetben a májusi szeles, és lokális jégesőkkel érkező időszak csökkenti a várható hozamokat, a teljes termés várhatóan 14%-kal lesz kisebb az előző évinél.

PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur): a teljes francia termés 32%-át adó régióban a május végén érkező esőzések miatt csökkent az aszálykockázat, a betakarítás viszont a tavalyi, kifejezetten korai szüretnél későbbi időpontban kezdődik meg, de a tavalyinál 6%-kal magasabb termést várnak.

A cikkhez szemlézett írások:

Une production 2023 proche de sa moyenne quinquennale

Kapcsolódó cikkek:

MEDFEL: 14%-kal nagyobb őszibaracktermést takaríthatnak be Európában