Az egekbe szökő földgázárak miatt elemzők arra számítanak, hogy a holland üvegházi termesztők 20%-a kénytelen lesz bankhitelért folyamodni

Az LTO Nederland legutóbbi kerekasztal-beszélgetésén Ruud Pauwe, a holland hajtatókertészek szövetségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg az országban működő 2300 üvegházas termeléssel foglalkozó cég közül 450-nél alakulhatnak ki likviditási problémák a következő fél évben. Ez a működő cégek ötöde. Egy korábbi előrejelzésében a szövetség kicsit hosszabb időtávon, azaz egy éven belül 38%-uknál jósolt átmeneti likviditási zavart, az ABN Amro pedig a vállalkozások 10%-ánál prognosztizált ilyen gondokat. Ennek oka, hogy a holland kertészeti cégek fele még mindig fix áron szerzi be a földgázt hosszú távú szerződéseiknek köszönhetően. Pauwe azt is elmondta, hogy pánikra nincs ok, mivel Hollandia elegendő mennyiségű földgázzal rendelkezik. A gondot inkább az okozza, hogy a kormány igen lassan hozza meg a maximális gázár rögzítéséről szóló rendelkezést, pedig ezt már több más ország is megtette. (Olaszország például egy olyan javaslatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz, melyben az uniós országok orosz gázbeszerzéseire egy árlimitet határoznának meg, azaz ha az orosz gáz ára ezt a limitet meghaladná, az uniós tagállamok nem vásárolhatnának gázt Oroszországtól.) Közben Hollandia a Groningen melletti mező kitermelésének növelésén, illetve a földgáz beszerzési forrásainak diverzifikálásán is munkálkodik, elsősorban Katar, Algéria és Azerbajdzsán szerepel a lehetséges partnerek között.

A holland négypárti koalíciós kormány alapvetően támogatja a termelők elképzeléseit. A Keresztény Unió és a VVD kríziscsomag elfogadását szorgalmazta, ezen felül pedig extra, vészhelyzeti kölcsönök utalását tennék lehetővé a bankok számára, amelyeket pénzügyi nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások számára folyósíthatnának. Az előterjesztésben szerepel a LED-es megvilágításra történő áttérést segítő keret bővítése is, amely lassan már kimerül. Henk Staghouwer holland mezőgazdasági miniszter szerint elsősorban az megújuló energiára történő átállást kell felgyorsítani, és ezt az intézkedéscsomagot lehet kiegészíteni rövid távú kríziskezelő intézkedésekkel. A Keresztény Unió javaslatában szerepelt egy olyan érdekes felvetés is, hogy az üvegházi dísznövénytermesztők zöldségtermesztésre való átállásra kapjanak ösztönző jellegű támogatást (mondván, hogy például a krizantém termesztése sokkal flexibilisebb), amit a Szövetség nagy meglepetéssel konstatált, de a hírek szerint a miniszter komolyan foglalkozik ezzel az ötlettel.

A cikkhez szemlézett írások:

Kamer steunt crisispakket tuinbouw (Groenten & Fruit)

Studie: gascrisis raakt 450 glastuinbouwbedrijven hard (Groenten & Fruit)

Kapcsolódó cikkek:

Energriakrízis a kertészetben: európai reakciók és következmények

Ezek az új holland kormánykoalíció agrárstratégiai elképzelései