Az égbe szökő energiaköltségek és az alacsony átvételi árak miatt demonstráltak a gazdák a spanyol fővárosban

Több spanyol gazdaszervezet (ASAJA, COAG, UPA stb.) szervezett békés tüntetést Madridban március 20-án, melyre szerte az országból csaknem kétszázezren érkeztek. A felvonulás fő szlogene, a transzparenseken leggyakrabban szereplő mondat az „El mundo rural despierta”, azaz „Felébredt a vidék!” volt. A tüntetők sürgős intézkedéseket követeltek a kormánytól a mezőgazdasági termelői költségek drámai növekedésére adott válaszul, valamint a spanyol Élelmiszerlánc Törvény rendelkezéseinek betartatását, a méltányos árak kikényszerítésének szükségességét hangoztatták. További követeléseik között szerepelt egy igazságosabb Közös Agrárpolitika kidolgozása, és egy olyan nemzeti stratégiai terv, amely a mezőgazdasági termelő üzemek bevételkiesésével érdemben képes foglalkozni.

A Növénytermesztők és Állattenyésztők Egyesületének (ASAJA), vagyis a rendezvény fő szervezőjének elnöke, Pedro Barato a demonstráció kezdetén kiemelte, hogy „a vidéknek olyan politikára van szüksége, amely megfelelő megbecsülést nyújt, és közvetlen támogatásokra van szükség, mint annyi más tagállamban”. Miguel Padilla, a COAG elnöke szerint „a termelés a jelenlegi költségszintek mellett lehetetlen!” Lorenzo Ramos, az UPA vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy a „vidék válságos helyzetét spekulánsok használják ki, ez pedig mind a fogyasztóknak, mind a termelőknek káros.”

A demonstráció célja az volt, hogy húsz követelést adjanak át a minisztérium képviselőinek, melyben a régóta fennálló ügyek mellett elsősorban az ukrán háború miatt az utóbbi hetekben tovább emelkedő termelési költségek okozta problémákra várnak kormányzati megoldásokat. Egy évtizede a teljes termelési érték 40%-át adták a költségek, tavaly már 45%-ot, jelenleg pedig már a 60%-os szintet is elérték. A takarmány ára 50%-kal, a műtrágyáké 100%-kal, az energiaköltségek pedig 200%-kal emelkedtek. A másik fő követelés a Spanyolországban már régóta hatályban lévő úgynevezett Élelmiszerlánc Törvény rendelkezéseinek betartása: előírás, hogy a helyi termelői áraknak fedezniük kell a termelési költségeket. Ezt az ellenőrzés hiánya miatt általában nem tartják be, ezért a gazdák nyilvános heti referenciárak közzétételét követelték a kormánytól.

Kép: Victor Sainz (El Pais)

A cikkhez szemlézett írások:

Multitudinaria manifestación de agricultores y ganaderos en Madrid para exigir medidas que impulsen el medio rural

Miles de agricultores y ganaderos piden en Madrid intervenir el precio de la energía

Con tractores y perros de caza, 150.000 productores del campo protestan en Madrid

Kapcsolódó cikkek:

Sztrájkolnak a fuvarozók Spanyolországban

Varsóban traktorokkal tüntettek a lengyel gazdák az égbe szökő műtrágyaárak miatt

Utcákra vonultak a gazdák Spanyolországban is

Energriakrízis a kertészetben: európai reakciók és következmények