Trifender® Pro, egy összetett hatású mikrobiológiai gombakészítmény a tisztább talajért, az egészségesebb gyökérfejlődésért, a jobb stressztűrésért.

  A növénytermesztésben szinte mindent megteszünk azért, hogy eredményesek legyünk. A legjobb fajtákat használjuk, tudásunk szerint a legjobb növényvédelemre, tápanyagellátásra törekszünk, és lehetőségeinkhez mérten próbáljuk a legoptimálisabb vízellátást biztosítani növényeink számára. Egyetlen pont van, amivel jóval kevesebbet foglalkozunk a kelleténél: a termőtalajaink egészségi állapota! A termelőket látogatva egyre gyakrabban halhattuk, hogy „Elrothadt a gyökér, mi ez, mi a baj?” és valóban, soha nem látott mértékű a káros gombák okozta gyökérprobléma a szemlék során. Az ok nagyon egyszerű, a szűkített vetésforgó miatt a néhány év alatt kialakul a „talajuntság”. A monokultúra sajnos ezzel jár, sőt az utóbbi évek fagymentes telei, a csapadékeloszlás szélsőségei, de sok esetben a túlzott műtrágyahasználat szintén fokozhatják a kórokozók térhódítását, a talajok leromlását. A „talajélet” egy komplex biológiai egység, ami ha kibillen az egészséges egyensúlyi helyzetéből, a növényállományok gyengülésével és jelentős terméskieséssel bünteti a gazdát! Sajnos néha nehéz elsőre megmondani, hogy „mi ez, mi a baj”, mert a talajból fertőző gombás betegségek (pl.: pítium, verticílium, fuzárium. stb.) kezdeti tüneteit, néha még egy tapasztalt szakértőnek is nehéz megkülönböztetni, gyógyítani pedig kémiai vegyszerek hiányában szinte lehetetlen! Ezeket csak megelőzni lehet, alapvetően egy preventív talajkezelés lenne indokolt a telepítés, palántálás, vetés előtt, hogy a talajból fertőző kórokozók kártételét eleve kizárjuk.

Sclerotinia uborkán

  A Trifender® Pro hatóanyaga a Trichoderma asperellum a természetes talajainkban is fellelhető, a bio termesztésben is engedélyezett antagonista gomba, amely a talajból fertőző  összes veszélyes kórokozó (pl.: fuzárium, pítium, verticílium, szklerotínia, stb.) szaporodását és életkörülményeit drasztikusan lerontja. Bár szerencsére már ismert és egyre elismertebb, de sokak fejében még mindig csak úgy él, hogy ez az a gomba, amelyik „megeszi” a többi gombát! Ez tulajdonképpen igaz is, de a Trichoderma hatása ettől jóval összetettebb!

Talajból fertőző kórokozók paradicsomon

  Parazitálja a káros gombákat a talajban és valóban ez az egyik leglátványosabb és legismertebb tulajdonsága. Szár- és gyökér- maradványbontó képessége is kiemelkedő, ami azért nagyon fontos, mert a kórokozók többsége ezeken a szármaradványokon telelne át, így nem hagy nekik áttelelő helyet. Kolonizálja, „belakja” a gyökérzónát, ezzel nem hagy életteret a kórokozóknak. Lebontja a talajban felhalmozódó, a káros gombák által termelt veszélyes toxinokat, ezzel tulajdonképpen tisztítja a talajt. Erősíti a növények immunrendszerét, stressztűrését, valamint antibiotikumokat is termel, azaz összetett módon gyógyítja is a talajt.

Fuzárium tünete paprikában

  Sajnos már nem elég csak művelni, trágyázni és öntözni a területeinket, a talajunk tisztasága, a jó talajélet legalább annyira fontossá vált a növénytermesztésben. Ezt hasznos gombákkal, baktériumokkal (pl.: Bactovital®), egyéb biológiailag aktív szerves anyagokkal (pl.: AlgaSoil) fokozhatunk, de alapvetően a kórokozók kiszorítása a megoldás a biztonságosabb termesztésre.

Varga László

Kwizda Agro Garden ágazat

Kertészmérnök, zöldség,

dísznövény szaktanácsadó

Mobil: +36 30 928 6172

laszlo.varga@kwizda.hu