Hosszú tárgyalássorozatot követően, jó fél évvel a választások után megalakult Hollandia négypárti koalíciós kormánya, és december 16-án közzétették az agráriummal és a kertészeti ágazattal kapcsolatos elképzeléseiket, célkitűzéseiket. A részletes program kidolgozása az új kabinet feladata lesz, de a fő pontok az alábbiakban foglalhatók össze:

Üvegházi termesztés: földgázhasználat csökkenése, az ágazat legyen a körforgásos gazdálkodás élharcosa.

Zöldségek és gyümölcsök 0%-os ÁFA kulcsának bevezetése.

Klímavédelem: a szén-dioxid kibocsátás 60%-os csökkentése 2030-ig, 35 milliárd eurós klímaalap létrehozása a jelenlegi ösztönzőkön felül.

Napelemek alkalmazásának elősegítése: kezdetben elhelyezésük csak a tetőkön lehetséges, multifunkcionális felhasználás esetén a talajon, földeken is.

Növényvédelem: a zöld erőforrások ösztönzése, összpontosítás az innovációra és a precíziós mezőgazdaságra. Az erőforrások felhasználására vonatkozó szabványok a Vízügyi keretirányelv alapján

A mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele: extenzifikáció, átállás, innováció, legalizálás és a gazdaságok áthelyezése.

Földbank a fiatal gazdák számára.

Nitrogéncél 2030-ig; a már kitűzött meglévő nitrogéncélokat 5 évvel korábban kell elérni.

A mezőgazdasági termelők helyzetének újraértékelése az élelmiszerláncban: megállapodások a Fogyasztóvédelmi és Piacfelügyeleti Hatóság, a lánc szereplői és a kormányzat között. A bankok, a beszállítók, a feldolgozók és a kiskereskedelem bevonása kötelezettségek kijelölésével. Átláthatóság a szupermarketek polcain fenntarthatósági és állatjóléti szempontokból.

Körforgásos mezőgazdaság: több maradékáram az állati takarmányban, kevesebb műtrágya, több állati trágya.

Új kereseti modellek a gazdálkodásban: a természet- és tájgazdálkodás elősegítése. A termékek egyéb felértékelése „bioalapú” építőanyagok, a nitrogén és a szén megkötéséért fizetett díjak révén. Vidéki térségek fejlesztése: 25 milliárd eurós átmeneti alap létrehozása (a források felhasználása tartományi hatáskörbe fog tartozni).