A Szabolcsi Alma Centrum nyílt virágritkítási bemutatót szervez, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A bemutatóra május 4-én, szerdán délelőtt 10 órai kezdettel kerül sor a Debreceni Egyetem AKIT Újfehértói Kutató Intézet intenzív alma kísérleti ültetvényében.

Bemutatásra kerül a Fruit-Tec Darwin S 300 precíziós virágritkító, majd a látogatók megtekinthetik az épülő Szabolcsi Alma Centrumot is.

A német Fruit-Tec cég a legutóbbi hannoveri Agritechnicán ezüstérmet kapott az igazán innovatív, okos, precíziós Darwin SmaArt gyümölcsfa virágritkítási megoldására. Digitális kamerafelvételek segítségével a traktorkabinban lévő fedélzeti számítógép pontosan meghatározza az adott fa virágsűrűségét, majd a speciális algoritmus segítségével önállóan kiszámolja, hogy az adott fáról pontosan mennyi virágot kell leritkítani a későbbi optimális gyümölcsméret és -mennyiség érdekében, majd a forgó virágritkító sebességének és működési idejének szabályozásával a gép leritkítja a szükséges mennyiségű virágot. A ritkítás végeztével a kamera és a fedélzeti számítógép ellenőrzi és rögzíti is, hogy kialakult-e a megfelelő virágsűrűség. Természetesen a rendszer GPS helymeghatározással és adatrögzítéssel is kombinálható, így az adott fán lévő, majd eltávolított virágok sűrűségét, a fák adatait később a fáról szedett termés mennyiségével, minőségével pontosan össze tudjuk vetni.

Időpont: 2022. május 04. (szerda) délelőtt 10 óra

Pontos cím: Debreceni Egyetem AKIT Újfehértói Kutató Intézet, 4244 Újfehértó, Vadastag 2.

A részvétel ingyenes, de helyszíni regisztrációhoz kötött