Murcia tartomány 360 ezer hektáros mezőgazdasági termőterületéből 200 ezer hektáron okoztak károkat a viharok és a heves esőzések.

A Spanyolországot sújtó több hónapos aszályt követően özönvízszerű esőzésekkel és Murcia régióban szokatlan viharokkal érkezett meg a csapadék: egyben esett le az éves csapadékmennyiség 80%-a, azaz 250 mm (éves átlag: 315 mm). Egyes helyeken 400 mm csapadékot jegyeztek fel. Az északnyugati részen, az Altiplano körzetben és a Lorca fennsíkon található 70 ezer hektáros mandula termőterületből 40 ezer hektárról jelentettek károkat, ez a teljes spanyol termőterület 7%-a. A március végén érkező ködös időben szaharai homokot szállított a régió fölé a déli szél, ami betakarta a virágokat, a mostani heves csapadék pedig sok esetben jégeső formájában jelentkezett, így a legújabb becslések szerint Murcia tartomány kajszitermésének 70%-a odaveszett, de jelentősek a károk a korai őszibarackfajtáknál, az almatermésűeknél és a cseresznyénél is.

A leginkább érintett zöldség kultúrák között van a brokkoli, a karfiol és a saláta, ezek 80%-ánál gyökérrothadás és fulladás lépett fel, ami hektáronként akár 12 ezer euró veszteséget okozott a gazdáknak. A kár a dinnye esetében is jelentős, mivel a palántanevelőkből a mocsaras földekre nem lehet elvégezni a kiültetést, így a palánták nagy részét meg kell semmisíteni.

A nagy mértékű terméskiesés mellett a másik gond, hogy a helyi termelők túlnyomó többsége nem rendelkezett megfelelő biztosítással, ezért a tartományi szervezet, a COAG a mezőgazdasági biztosításokról szóló konferenciát hívott össze április 25-ére.

Kapcsolódó cikkek:

Súlyos aszály az Ibériai-félszigeten – rendkívüli intézkedések szükségesek

Kemény fagyok sújtották a spanyol csonthéjas ültetvényeket