Szakértői becslések szerint almában és körtében a tavalyinál kisebb károkat okozott az április elején tapasztalt hidegbetörés, a barackültetvények viszont megszenvedték a fagyot.

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy április elején ismét jelentős éjszakai mínuszokkal kellett megküzdeniük a francia gyümölcstermesztőknek. (Franciaország: komoly hidegbetörés sújtotta a gyümölcs- és szőlőültetvényeket). A károk felmérése zajlik, lássuk, hogyan vélekednek a helyi szakértők:

Alma- és körteültetvények

Sandrine Gaborieau, a Francia Alma és Körte Szövetség (ANPP, Association National Pommes Poires) szakértője szerint már biztos, hogy némi kárt okoztak a fagyok, de egyelőre pánikra semmi ok. Ennek oka, hogy a tavalyi katasztrofális hidegeket követően a helyi gazdák jelentősen megerősítették fagyvédelmi kapacitásaikat, így idén már jóval felkészültebbek voltak. Elsősorban a következő hetek időjárásán múlik, hogy milyen lesz az idei termés, biztosat csak májusban lehet mondani, pillanatnyilag azonban a helyzet biztatónak tűnik, hacsak nem jön újabb hidegbetörés.

Csonthéjasok

Az őszibarack- és kajszitermesztőket tömörítő AOP Pêches et Abricots de France már nem ilyen derűlátó, elsősorban a Dél-Franciaországban elterülő Baronnies körzetben tapasztalható állapotok miatt. A körzet tavaly pályázott helyi eredetmegjelölésre, amit a francia hatóságok már jóvá is hagytak, és a teljes francia kajszitermés 10%-át adja. Az első, igen riasztó becslések szerint viszont az idei termés csaknem kétharmada mehetett veszendőbe: az eredetileg várt 12 ezer tonna helyett 4 ezer tonnára csökkentették a termésprognózist.

Kép: Frédérick Florin/AFP

A cikkhez szemlézett írások:

Frost: less damage than last year?

Gel : des vergers défigurés par le froid

Conséquences de l’épisode de gel sur les productions françaises et européennes de fruits à noyau

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: komoly hidegbetörés sújtotta a gyümölcs- és szőlőültetvényeket

Kemény fagyok sújtották a spanyol csonthéjas ültetvényeket

Munkában a fagyvédelmi gépek az olasz barackültetvényekben