A Debreceni Egyetemen március 23-án nagy érdeklődés mellett került sor a magyar almaágazat helyzetét áttekintő konferenciára.

A szervezők előzetes várakozásainak megfelelően csaknem háromszázötven regisztrált érdeklődő, telt ház várta az előadásokat a Debreceni Egyetem dísztermében a “Mi lesz Veled, magyar alma” című alma ágazati konferencián, ahol egyben a nemrég elhunyt Gonda István professzorra, hazai almatermesztés meghatározó alakjára, az intenzív ültetvények magyarországi elterjesztőjére is emlékeztünk.

A köszöntők sorát Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke nyitotta meg, majd Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, és Dr. Stündl László a DE MÉK dékánja következett, végül a Gonda család képviseletében Dr. Gonda Andrea szólt néhány szót az egybegyűlteknek.

Apáti Ferenc szerint olyan fordulóponthoz érkezett az almaágazat, mint amilyen például a rendszerváltás volt. Ezúttal a külső tényezők olyan állapotban érik az ágazatot, mikor ültetvényeink és gazdatársadalmunk egyaránt elöregedtek. Éppen ezért öröm, hogy ilyen nagy számban képviseltetik magukat a résztvevők a mai rendezvényen. Ez is jelzi, hogy még mindig él a hit, hogy az ágazat talpra állhat.

Dr. Szilvássy Zoltán rektor úr szerint az Egyetem ars poeticája a mezőgazdasági fejlesztésekkel kapcsolatban az, hogy a jövőbeni termékek a tápértéken túl valami plusz tulajdonsággal is rendelkezzenek. Ilyen az alma is, különösen az Újfehértói Kutatóintézetnek és az Egyetemen működő világszínvonalú klinikai vizsgálati központnak köszönhetően, mivel akár a gyulladásos bélbetegségek kezelésében is fontosak lehetnek a magyar gyümölcs hatóanyagai. A Mezőgazdasági Kar dékánja, dr. Stündl László, mint a rendezvény házigazdája elmondta, hogy az Egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs törekvései szempontjából fontos, hogy az intézmény két héten belül már a második alkalommal adhat otthont egy ilyen nívós szakmai rendezvénynek. Dr. Gonda Andrea a család nevében köszönte meg a látogatóknak a részvételt, és személyes emlékeken kívül édesapja szakmai életútjának főbb állomásait is felidézte. A résztvevők felállva, tapssal rótták le tiszteletüket Gonda István emléke előtt.

A konferencia két blokkja közül az első öt előadás keretében a hazai almaágazat helyzetével és fejlődési lehetőségeivel foglalkozott, míg a másodikban szintén öt előadó a nemzetközi tendenciákról, piaci trendekről, illetve innovációkról beszélt.

A hazai blokkban Nagy István agrárminiszter úr a magyar almaágazat fejlődési lehetőségeiről beszélt, míg Apáti Ferenc az ipari és az étkezési alma termesztésének jövedelmezőségét elemezte. Az Austria Juice képviseletében Erdélyi Sándor a feldolgozóipar helyzetét ismertette, míg a Nemzeti Agrárkamara Kertészeti Osztályának elnöke, Dr. Mártonffy Béla a fajtanemesítés, fajtavizsgálatok és az ültetvénykataszter bevezetésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Az Újfehértói Kutatóintézet tudományos munkatársa, Dr. Takács Ferenc előadásában a jövő művelési rendszereit mutatta be néhány példán keresztül.

A külföldi blokkban a lengyel almatermesztés jelenlegi helyzetéről Dominik Wozniak, a WAPA elnöke, egyben a Rajpol értékesítési igazgatója tartott előadást online bejelentkezéssel. A német almatermesztés helyzetét Dr. Manfred Büchele ismertette, különös tekintettel az értékesítési rendszerre és a támogatásokra. A blokk végén Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezető igazgatója az európai almatermesztés főbb tendenciáit mutatta be a közönségnek. Ezt követően Babicz Szabolcs beszélt a nemzetközi fajtainnováció eredményeiről és várható tendenciáiról, majd a délutáni programot két innováció, a MetszOnline interaktív metszéstanító program, valamint egy másik új magyar fejlesztés, az intelligens fagyvédelmi kályha bemutatása zárta.

A rendezvényen kiállítottak: Alma-Tech Kft. ; Agrokert Kft. ; Biocont Magyarország Kft. ; Corteva Crop Solutions HUN Kft. ; Faragoprojekt’17 Bt. ;  Green Technológia Kft. ; LC Packaging TPI Kft. ; M-Aqua Kft. ; Mertcontrol HL-Lab Kft. ;  Metra Kft. ; Seedplus Kft. ; Takarékbank Zrt. /MKB Bank Nyrt.

Galéria:

Kapcsolódó cikkek:

A szintlépés a túlélés kulcsa a hazai almaágazatban

Nagy István: csak összefogással élhet túl a magyar almaágazat

Hogyan tovább, lengyel alma?

Almaértékesítés Németországban: egy példa az összefogásra

A jövő művelési rendszerei az almatermesztésben

A fajtanemesítés, a fajtavizsgálatok és az ültetvénykataszteri rendszer szükségessége

A hazai feldolgozóipar helyzete, jövőbeni kilátásai – fejlesztendő területek