Március 23-án a Debrecenben megrendezett Gonda István emlékkonferencián Erdélyi Sándor, az Austria Juice ügyvezetője ismertette a hazai almafeldolgozó ágazat helyzetét.

Erdélyi Sándor, az Austria Juice Hungary Kft. ügyvezető igazgatója egy gyors áttekintést adott az ipari alma sűrítmény célú felhasználását szolgáló üzemekről, melyek együttes kapacitása 5500 tonna/nap, azaz körülbelül 400-450 ezer tonna/év. Jó időjárási körülmények, hosszú szezon esetén ez akár 500-550 ezer tonna is lehet.

Európában évi 500 ezer tonna sűrítményt állítanak elő, de 600 ezer tonnát használunk fel (Kína 90%-ban étkezési almát termel, de így is 400-500 ezer tonna körüli mennyiséget exportál). Magyarország benne van a világ 10 legjelentősebb exportőrében. A termés instabilitása miatt évről-évre igen volatilis az ár. Egy tonna almalékoncentrátumhoz 7 tonna almára van szükség, erre rakódnak rá a változó költségek (energia – gáz és áram, 200 m3 gáz 200 kWh áram) és fix költségek (amortizáció – folyamatos fejlesztések, gépek, bérköltsége), majd az árrés, így alakul ki a piaci ár.

Magyarországon a teljes termés 20-30%-a étkezési alma, 50-70%-a ipari alma (almalésűrítmény célra), 10-20% pedig egyéb hasznosítású (natúrlé, püré, almaszirom). Az ágazat hosszabb távú kilátásai nem túl fényesek: jelenleg radikális termőfelület-csökkenéssel számol az ipar, nem marad, aki termeljen (munkaerőhiány), az időjárási tényezők az utóbbi években egyre kedvezőtlenebbek. Szerény az ágazat jövedelmezősége is a fogyasztói szokások változása miatt (kevés almalevet iszunk és kevés almát eszünk), rosszabb termésű években pedig alacsony az üzemek kihasználtsága.

Biztos jövőképet az ágazat számára a megfelelő méretű üzemek jó kihasználtsága, a precíziós gazdálkodás előre törése, valamint az integráció kínálna.

Az előadás diái az alábbi linkre kattintva tölthetők le:

A hazai feldolgozóipar helyzete, jövőbeni kilátásai – fejlesztendő területek.
Erdélyi Sándor, ügyvezető igazgató – Austria Juice Hungary Kft.