A Nemzeti Agrárkamara Kertészeti Osztályának elnöke, Dr. Mártonffy Béla a Gonda István emlékkonferencián hangsúlyozta egy ültetvénykataszteri rendszer előnyeit.

Az Agrárkamara Kertészeti Osztályának elnöke elmondta, hogy agrárminiszter úr három egymást követő aszályos évet követően összehívta a termelőket és a nemesítőket, hogy mit termelünk, hová fejlődhetünk, mi az, ami a jelenlegi struktúrából hiányzik. A rendszerváltozást követően Magyarországon a fajtakísérletek a minimális szintre korlátozódtak, így nemzetközi fajtákat kellett kipróbálni a hazai ültetvényekben, csakhogy ezek nem a magyar viszonyokra lettek kinemesítve. Fontos lenne a gyümölcs fajtakísérleti rendszer újbóli létrehozása, és hosszú távú, stabil működtetése hiszen csaknem minden európai országban működik ilyen rendszer. A hazai gyümölcs-fajtanemesítési tevékenység megújítása elengedhetetlen: az egyetemi-kutatóintézeti rendszer erre jelenleg kevéssé alkalmas, mivel a fiatalok nem jönnek a pályára, a jelenlegi publikációs rendszer nem megfelelő. Vonzó életpálya-modellt kellene kínálni a pályára lépő szakembereknek.

Egy korszerű, térinformatikával megtámogatott termőhelyi- és ültetvénykataszter létrehozása és működtetése megakadályozhatná, hogy bárhová bármilyen fajta telepíthető legyen. Ennek előnyei a következők lennének: hatékonyabbá válna a termelés, csökkenhetnének a kárenyhítésre kifizetett pénzek, hatékonyabban hasznosulhatnának a támogatások, és a külkereskedelmi mérleg egyre nyíló ollója is szűkíthető lenne.

PDF Embedder requires a url attribute

Az előadás diái az alábbi linkre kattintva tölthetők le:

A fajtanemesítés, a fajtavizsgálatok és az ültetvénykataszteri rendszer szükségessége a sikeres gyümölcstermesztés érdekében.
Dr. Mártonffy Béla, kertészeti osztályelnök, NAK